Så blir du specialistundersköterska

Är du sugen på att jobba inom vården, kanske specifikt som specialundersköterska? Här hjälper vi dig med viljen väg du ska ta för att uppnå dina mål! 

Specialistundersköterska – hitta en utbildning på:

Vård- och omsorgsprogrammet

Så blir du specialistundersköterska på gymnasiet

Under gymnasiet så kan du plugga till att bli specialistundersköterska genom att läsa det yrkesförberedande programmet vård och omsorg som ger en bred utbildning och innebär att du kan skaffa jobb inom hälsosektorn utan en högskoleutbildning. Du kan även vidareutbilda dig från undersköterska med en specialistutbildning. Olika specialistundersköterskor fokuserar ofta på specifika områden inom vården såsom läkemedelshantering, omvårdnad av äldre, eller dokumentation och rapportering. Olika utbildningar som krävs finns att söka hos yrkeshögskolor.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till specialistläkare på universitetsnivå.

Vad gör en specialistundersköterska?

Specialistundersköterskors arbetsuppgifter varierar stort beroende på yrkesutbildningar samt vart du arbetar. Arbetsuppgifterna kan involvera hantering av läkemedel och medicin, rapportering och dokumentation, och omvårdnad av äldre och barn. Jobbet består av att hjälpa till inom vården samt att ta hand om de som inte är benägna att ta hand om sig själva i vardagslivet. Som specialistundersköterska så kan du tänkas arbeta på både äldreboende och sjukhus beroende på utbildning.

Framtidsutsikter för en specialistundersköterska

Efterfrågan och behovet av specialistundersköterskor förväntas öka de närmaste åren. Detta är på grund av den åldrande befolkningen samt det faktum att få personer väljer att utbilda sig till specialistundersköterskor. Detta lämnar fler lediga jobb som gör att jobbet har lite konkurrens.

Källa: https://www.studentum.se/utbildning/utbildning-specialistunderskoterska, https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/Search/?lon=undersk%C3%B6terska

Vad tjänar en specialistundersköterska?

29 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser