Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Så blir du specialistundersköterska

Specialistundersköterska – hitta en utbildning på:

Vård- och omsorgsprogrammet

Så blir du specialistundersköterska på gymnasiet

Under gymnasiet så kan du plugga till att bli specialistundersköterska genom att läsa det yrkesförberedande programmet vård och omsorg som ger en bred utbildning och innebär att du kan skaffa jobb inom hälsosektorn utan en högskoleutbildning. Du kan även vidareutbilda dig från undersköterska med en specialistutbildning. Olika specialistundersköterskor fokuserar ofta på specifika områden inom vården såsom läkemedelshantering, omvårdnad av äldre, eller dokumentation och rapportering. Olika utbildningar som krävs finns att söka hos yrkeshögskolor.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till specialistläkare på universitetsnivå.

Vad gör en specialistundersköterska?

Specialistundersköterskors arbetsuppgifter varierar stort beroende på yrkesutbildningar samt vart du arbetar. Arbetsuppgifterna kan involvera hantering av läkemedel och medicin, rapportering och dokumentation, och omvårdnad av äldre och barn. Jobbet består av att hjälpa till inom vården samt att ta hand om de som inte är benägna att ta hand om sig själva i vardagslivet. Som specialistundersköterska så kan du tänkas arbeta på både äldreboende och sjukhus beroende på utbildning.

Framtidsutsikter för en specialistundersköterska

Efterfrågan och behovet av specialistundersköterskor förväntas öka de närmaste åren. Detta är på grund av den åldrande befolkningen samt det faktum att få personer väljer att utbilda sig till specialistundersköterskor. Detta lämnar fler lediga jobb som gör att jobbet har lite konkurrens.

Källa: https://www.studentum.se/utbildning/utbildning-specialistunderskoterska, https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/Search/?lon=undersk%C3%B6terska

Vad tjänar en specialistundersköterska?

29 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 27 jan 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-29

Så blir du undersköterska

Vill du bli undersköterska i gymnasiet? Läs mer om yrket och lönen som undersköterska här och vilket gymnasieprogram som är bäst att välja.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-23

Så blir du arbetsterapeut

Hur blir man arbetsterapeut på gymnasiet? Vad gör en arbetsterapeut? Här kan du läsa mer om yrket arbetsterapeut, yrkets lön och vad du behöver läsa på gymnasiet för att kunna arbeta som arbetsterapeut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-25

Yrken inom hälsa och sjukvård

Beroende på vilket yrke du vill jobba med inom hälso- och sjukvård kan det vara bra att välja olika gymnasieprogram. Vill du bli läkare eller veterinär är det till exempel bra att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Vill du bli sjuksköterska kan det vara ett bra val att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. Inom hälso- och sjukvården kan man arbeta med allt från för ...
Läs mer