Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du SOS- och larmoperatör

Hur blir man SOS- och larmoperatör?

Hur blir man SOS-operatör/larmoperatör på gymnasiet?

För att utbilda dig till SOS-operatör/larmoperatör krävs det att du har examen från gymnasiet och arbetslivserfarenhet från något yrke. Utbildning och jobb inom vården eller räddningstjänsten är särskilt passande för jobbet som larmoperatör det ligger nära SOS-operatörens/larmoperatörens uppgifter och arbetsområde. Passande gymnasieutbildning är därmed Vård- och omsorgsprogrammet.

Utbildningen till SOS-operatör är ca 20 veckor lång och sker internt på arbetsplatsen. Du blir då provanställd på larmföretaget, och efter utbildningen gör du ett prov för att få en certifiering och kan då fortsätta vara anställd. För att kunna arbeta som SOS-operatör så måste du vara stresstålig, klara att lösa problem och ha en god simultanförmåga (kunna utföra flera uppgifter samtidigt och kunna prata och skriva samtidigt).

För kunna bli larmoperatör ska du ha en gymnasieexamen, väktarutbildning, samt behärska både svenska och engelska. Erfarenhet och utbildning inom bevakning och larmteknik är meriterande.  Om du vill arbeta som KC-operatör på Polismyndigheten så kan du även rekryteras om du redan jobbar inom polisen.

Vad gör en SOS-operatör/larmoperatör?

Som SOS-operatör arbetar du med att ta emot SOS-samtal från larmnumret 112. Det gäller att förstå personen som ringer och dess situation för att kunna avgöra vilken typ av nödläge det är och sedan skicka direktiv till räddningstjänsten. Som SOS-operatör analyserar du situationen och gör en bedömning av vilken sorts hjälp och räddningstjänst som ska tillkallas till platsen.

Larmoperatörer arbetar med att förmedla och samordna samtal och larm väktare och olika kontaktpersoner. Inbrottslarm, överfallslarm och driftslarm är exempel på olika larm som en larmoperatör hanterar. Du arbetar även med att övervaka värdetransporter och väktarbilar. Larmoperatörer på Polismyndigheten benämns som KC-operatörer och arbetar med att ta emot samtal från allmänheten, banker, postkontor och liknande. KC-operatörer ser till poliser tar sig till de platser där de behövs.

Framtidsutsikter för SOS-operatör/larmoperatör

Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för detta yrke.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för SOS-operatörer m.fl.

28 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhet
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 31 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du arbetsmiljöingenjör

Arbetsmiljöingenjör – Hitta utbildning på: Natur   Samhäll Om du vill bli arbetsmiljöingenjör är det bra att läsa en högskoleförberedande utbildning inom exempelvis Naturvetenskapsprogrammet. Programmet finns med olika inriktningar, antingen samhällsinriktning eller naturvetenskapsinriktning. Båda inriktningarna finns på många gymnasieskolor i landet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-21

Så blir du väktare

Väktare – Hitta utbildning här Det finns utbildningar till väktare på en del skolor som erbjuder Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Socialt arbete. För att kunna arbeta som väktare måste man ha en väktarutbildning. Det finns till exempel väktarutbildningar som anordnas av exempelvis Bevakningsbranschens Yrkes- och arbetsmiljönämnd. Jobbet som väktare innebär att du kan bevaka många olika o ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-01

Så blir du brandman

Brandman – Hitta utbildning på:  Samhäll Natur Ekonomi Humanist Teknik Estet Barn & fritid * Vård & omsorg * * Kräver extra kurser för behörighet För dig som vill bli brandman efter gymnasiet går det bra att läsa antingen ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program, för att sedan söka till den eftergymnasiala utbildningen till brandman.
Läs mer