Sommelier - hitta din utbildning här:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Hur blir man sommelier på gymnasiet?
Ett gymnasieprogram som kan vara bra att gå för dig som vill bli sommelier är restaurang- och livsmedelsprogrammet. Där får du lära dig hur restaurangyrket fungerar, till exempel service, försäljning, arbetsmiljö, näringslära och alkoholservering.
För att sedan bli sommelier behöver du gå en yrkesutbildning på ett år för att specialisera dig inom dryck och vin.
Vad gör en sommelier?
En sommelier är en person som är expert på vin och arbetar främst på finare restauranger. De kan även vara säljare på systembolaget, hovmästare eller matsalschef.
En sommeliers arbetsuppgifter är bland annat:
- Rekommendera viner som passar till olika maträtter
- Köpa in vin till restaurangen
- Skapa vinlistor på dryckesmenyer
- Utbilda övrig personal i vin- och dryckeskunskap
Framtidsutsikter för en sommelier
Det finns stora möjligheter till arbete som sommelier både inom ett år och inom fem år.
Källa: Arbetsförmedlingen
Lönestatistik för sommelier
26 900 kr/mån
Statistik hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö