Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du smed

Hur blir man smed?

Smed – Hitta utbildning på: 

Industri  Hantverk

Hur blir man smed på gymnasiet?

Vill du arbeta som smed bör du välja det industritekniska programmet på gymnasiet. Du kan också gå en utbildning inom hantverksprogrammet.

Ett bra sätt att bli smed är att börja som lärling och utbilda dig på ett företag. Som smed blir det alltmer nödvändigt att ha europalicens för svetsning.

Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig på folkhögskola. Du har även möjlighet att avlägga gesäll- och mästarprov. För att göra det behövs en utbildning yrkeserfarenhet.

Vad gör en smed?

Smed är ett begrepp som täcker flera yrken. Som konstsmed kan du arbeta med rent konsthantverk i små verkstäder. Som smed eller stålbyggare arbetar du på byggplatser, stålverk eller plåtslagerier.

Då får du arbeta med tillverkning och montage av byggnadsstommar som till exempel broar, arenor, industribyggnader eller vanliga bostads- och kontorsbyggnader. I smidesverkstäder tillverkar du också olika detaljer i metaller som rostfritt stål, svartjärn och aluminium.

Att arbeta som smed ställer krav på din fysiska- inlärnings- och kreativa förmåga.

Framtidsutsikter för en smed

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för det här yrket. Efterfrågan på smeder är sammankopplad med hur konjunkturen utvecklas.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Smeder

30 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 28 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer