Så blir du skötare inom psykiatrisk vård

Hur blir man skötare inom psykiatrisk vård?

Hur blir man Skötare inom psykiatrisk vård på gymnasiet?

Om du vill jobba som skötare inom psykiatrisk vård efter gymnasiet är det passande att läsa Vård- och omsorgsprogrammet.

Vad gör en skötare inom psykiatrisk vård?

En skötare inom psykiatrisk vård medverkar i rehabilitering av patienter, vårdar samt ger stöd och råd till patienten. Mycket av arbetet som skötare handlar om att stödja och motivera sina patienter att klara sin vardag. Du arbetar inom rättspsykiatrin, på psykiatriska akutmottagningar och vårdavdelningar samt inom socialpsykiatrin.

Din främsta uppgift som skötare är att stötta och motivera patienter att klara sin vardag, ofta genom samtal. Vardagliga aktiviteter är också en stor del av arbetet. Du hjälper dina patienter förstå sin sjukdom och hanterar olika känslouttryck från patienten. En viktig del av ditt arbete är att se människan bakom sjukdomen.

Om du vill jobba som skötare inom psykiatrisk vård finns det vissa förmågor du bör ha. Att kunna bemöta människor med psykisk ohälsa, ha en empatisk förmåga och vara förtroendeingivande är viktigt. Du behöver också vara duktig på att kommunicera, vara lyhörd och uttrycka dig på ett tydligt sätt. Att vara psykiskt stabil är väldigt viktigt då jobbet kan vara psykiskt krävande och det är viktigt att du kan behålla ditt lugn i pressade situationer.

Framtidsutsikter för yrket skötare inom psykiatrisk vård

Det finns goda möjligheter till arbete som skötare det närmaste året. Även på längre sikt väntas det bli fortsatt goda möjligheter enligt Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Skötare

27 900 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017

divider

Bra val av gymnasieprogram:

« Tillbaka till alla yrken inom Socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 19 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-24

Så blir du barnskötare

För dig som vill bli barnskötare är Barn- och fritidsprogrammet ett bra val av gymnasieprogram. Som barnskötare har du som arbetsuppgifter att ge barnen en trygg och stimulerad vistelse på en förskola. I dina arbetsuppgifter har du ett övergripande ansvar över barnen på dagarna.Vill du arbeta med barn efter gymnasiet kan du åka utomlands och arbeta som au-pair.

Hitta ditt drömyrke