Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Så blir du röntgensjuksköterska
28 feb 2022

Så blir du röntgensjuksköterska

Röntgensjuksköterska – hitta utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet  Vård- och omsorgsprogrammet*

*Kräver extra kurser för behörighet

Hur blir man röntgensjuksköterska på gymnasiet

För att kunna plugga vidare till röntgensjuksköterska efter gymnasiet kan du välja att läsa Naturvetenskapsprogrammet som ger dig högskolebehörighet. Du kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet som är ett yrkesprogram och lägga till grundläggande högskolebehörighet samt kurserna Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Utbildningen till röntgensjuksköterska är tre års studier på högskola/universitet.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till Röntgensjuksköterska på universitetsnivå.

Vad gör en röntgensjuksköterska?

Som röntgensjuksköterska jobbar du både med människor och med teknik. Omvårdnad av patienter kombineras med undersökningar med teknisk avancerad utrustning. I yrkesrollen utför du olika slags röntgenundersökningar som skiktröntgen, magnetkamera och CT-skanning. Utöver det assisterar röntgensjuksköterskor läkare vid vissa behandlingar. Att jobba som röntgensjuksköterska kräver legitimation.

Det kan vara bra att veta att Röntgensjuksköterskeprogrammet på högskola eller universitet skiljer sig från det vanliga Sjuksköterskeprogrammet, därför är det viktigt att tänka igenom vilken typ av sjuksköterska du vill utbilda dig till innan du bestämmer dig för vilket program du ska gå.

Framtidsutsikter för en röntgensjuksköterska

Det kommer finnas mycket goda möjligheter till jobb som röntgensjuksköterska både på ett och fem års sikt.

Källa: Arbetsförmedingen

Vad tjänar en röntgensjuksköterska?

36 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 28 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-28

Så blir du sjuksköterska

Hur blir man sjuksköterska i gymnasiet? Vad gör en sjuksköterska? Här kan du se yrkets lön och hitta mer information om yrket!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du barnmorska

Tycker du att barnmorska verkar som ett spännande yrke? Här kan du läsa mer om hur du blir barnmorska på gymnasiet, vad du har för arbetsuppgifter som barnmorska och vad du kan förvänta dig för lön. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Så blir du läkarsekreterare

Vill du jobba med människor och är intresserad av sjukvård? Då kan läkarsekreterare passa dig! Här hittar du information om yrket och lönen som läkarsekreterare och hur du ska välja på gymnasiet! 

Läs mer