Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du röntgensjuksköterska

Röntgensjuksköterska – hitta en utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet  Vård- och omsorgsprogrammet*

*Kräver extra kurser för behörighet

Så blir du röntgensjuksköterska på gymnasiet

För att kunna plugga vidare till röntgensjuksköterska efter gymnasiet kan du välja att läsa Naturvetenskapsprogrammet som ger dig högskolebehörighet. Du kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet som är ett yrkesprogram och lägga till grundläggande högskolebehörighet samt kurserna Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Utbildningen till röntgensjuksköterska är tre års studier på högskola/universitet.

Vad gör en röntgensjuksköterska?

Som röntgensjuksköterska jobbar du både med människor och med teknik. Omvårdnad av patienter kombineras med undersökningar med teknisk avancerad utrustning. I yrkesrollen utför du olika slags röntgenundersökningar som skiktröntgen, magnetkamera och CT-skanning. Utöver det assisterar röntgensjuksköterskor läkare vid vissa behandlingar. Att jobba som röntgensjuksköterska kräver legitimation.

Det kan vara bra att veta att Röntgensjuksköterskeprogrammet på högskola eller universitet skiljer sig från det vanliga Sjuksköterskeprogrammet, därför är det viktigt att tänka igenom vilken typ av sjuksköterska du vill utbilda dig till innan du bestämmer dig för vilket program du ska gå.

Framtidsutsikter för en röntgensjuksköterska

Det kommer finnas mycket goda möjligheter till jobb som röntgensjuksköterska både på ett och fem års sikt.

Källa: Arbetsförmedingen

Lönestatistik för röntgensjuksköterskor

35 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 23 okt 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du arbetsterapeut

Arbetsterapeut – Hitta utbildning här Om du vill arbeta som arbetsterapeut efter gymnasiet behöver du läsa ett program som ger dig behörighet att läsa vidare på universitet. Behörigheten som krävs för Arbetsterapeutprogrammet är: Områdesbehörighet A14 (Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2) Ett passande gymnasieprogram för dig som vill bli arbetsterapeut efter gymnasi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du läkare

Läkare – Hitta utbildning här För dig som vill bli läkare är det bästa att gå Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Då läser du de ämnen du behöver för att vara behörig att söka till läkarprogrammet. För att bli läkare krävs utbildning på universitetsnivå. Antagningen till läkarlinjen sker två gånger per år och då främst via betyg och högskoleprov.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du apotekstekniker

Apotekstekniker – Hitta utbildning på: Vård & Medicin   Natur För att bli apotekstekniker behöver du inte ha läst någon specifik gymnasieutbildning. Ett bra val kan vara att läsa till exempel Vård- och omsorgsprogrammet. Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång (300 YH-poäng). Vissa utbildningar kräver dock att du har läst Engelska 6 och ...
Läs mer