Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du präst

Hur blir man präst?

Präst – Hitta utbildning på: 

Humanist  IB  Samhäll

Hur blir man präst på gymnasiet?

För att kunna arbeta som präst behöver du ha en examen från högskola eller universitet i teologi eller religionsvetenskap. Om du vill studera på Teologiska programmet behöver du ha grundläggande högskolebehörighet från gymnasiet, och passande gymnasiala utbildningar kan vara Humanistiska programmet, International Baccalaureate

och Samhällsvetenskapsprogrammet. 

Vad gör en präst?

Att arbeta som präst innebär mer än att vara en ledare inom kyrkan, det innebär också att vara en medmänniska och ett stöd för de som behöver din hjälp och vägledning genom livets alla skeden. Dina främsta arbetsverktyg är din personlighet och din kristna tro. Arbetsuppgifter som präst kan vara att hålla i gudstjänster och mässor, predikar och undervisar om den kristna tron och förrättar dop, vigslar och begravningar. Du tar även hand om arbetet med konfirmationer och konfirmander.

Bra förmågor och egenskaper hos präster är: Att kunna lyssna på de omkring sig, inneha en ledarskapsförmåga, vara psykiskt stabil, stresstålig och kunna prata inför stora grupper av människor.

Framtidsutsikter för präster

Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för detta yrke.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Präster

39 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Socialt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 27 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-06

Så blir du barnskötare

För dig som vill bli barnskötare är Barn- och fritidsprogrammet ett bra val av gymnasieprogram. Som barnskötare har du som arbetsuppgifter att ge barnen en trygg och stimulerad vistelse på en förskola. I dina arbetsuppgifter har du ett övergripande ansvar över barnen på dagarna.Vill du arbeta med barn efter gymnasiet kan du åka utomlands och arbeta som au-pair.

Läs mer