Visa gymnasium.se som: Mobil
Kvinna vid dator

Så blir du översättare

Översättare – hitta en utbildning på:

Samhällsvetenskapsprogrammet

Så blir du översättare på gymnasiet

För att bli översättare är det en bra idé att satsa på program där du får läsa språk och kan skaffa dig en god allmänbildning. Bra förslag på gymnasieprogram är samhällsvetenskapsprogrammet eller humanistiska programmet. Titeln översättare är inte skyddad, till skillnad från auktoriserad översättare, vilket innebär att det inte finns några specifika utbildningskrav. Många börjar sin bana som översättare på ett kandidatprogram på ett universitet eller en högskola, men det är också vanligt att karriären bygger på erfarenhet och intresse.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till översättare på högskolenivå. .

Vad gör en översättare?

En översättare jobbar med att översätta texter, manus och litteratur. Det är vanligt att översättare specialiserar sig på ett visst område, t.ex. undertexter till film och serier, skönlitteratur eller facklitteratur inom specifika områden som teknik, vård, juridik osv. Många översättare frilansar eller är knutna till byråer. Gemensamt för många är att de översätter texter från ett främmande språk till sitt modersmål, men det kan självklart vara tvärtom också.

Framtidsutsikter för en översättare

Enligt Arbetsförmedlingen är framtiden för översättare väldigt ljus! Det finns goda möjligheter för jobb, både under kommande år och om fem år. Anställda översättare finns över hela landet, men flest arbetstillfällen finns i storstadsområdena.

Källa: Arbetsförmedlingen, Sveriges facköversättarförening. Kammarkollegiet

Lönestatistik för översättare

36 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom [relevant yrkeskategori]
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 23 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-02-09

Var finns jobben?

Osäker på framtiden, jobb och vad du ska plugga på gymnasiet? Ta det lugnt! Vi listar framtidens hetaste yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-10-12

Yrkesambassadörerna: Sara Andersson

Saras värld kretsar runt kreativitet och viktiga beslut. Hon är fokuserad och beslutsam gällande sin karriär. Hon berättar om sin resa från den stunden hon valde sitt yrkesprogram på gymnasiet till den spännande karriär hon uppnått idag. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-08

Populäraste gymnasieutbildningarna i Göteborg under 2017

Ska du välja gymnasium i Göteborg? Har du ditt val framför dig kanske du funderar på vad andra väljer och vilka program som är vanligast. Vi på Gymnasium.se har kikat på vilka gymnasieutbildningar som flest intresserat sig för under 2017 i Göteborg - se de 10 populäraste programmen!

Läs mer