Så blir du optiker

Har du funderat på att jobba inom hälsa- och sjukvård i framtiden? Då kanske optiker är något för dig? Här hittar du information om yrket,vad du ska plugga på gymnasiet och lön.

Optiker – hitta en utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet

Så blir du optiker på gymnasiet

Om du vill utbilda dig till optiker så är det bra att läsa Naturkunskap 2 samt Matematik 2a / 2b / 2c på gymnasiet. Efter gymnasiet utbildar du dig via optikerprogrammet på högskolan. Normalt tar det tre år att utbilda sig till optiker och utbildningen leder fram till kandidatexamen, vilket ger legitimation och kontaktlinsbehörighet. Efter kandidatexamen kan du välja att vidareutbilda dig med påbyggnadskurser och specialistutbildning. Det är vanligt att vidareutbilda sig samtidigt som man arbetar som optiker.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till optiker på universitetsnivå.

Vad gör en optiker?

En optiker utför synundersökningar, hjälper patienter med glasögon, linser och ger förslag på synhjälpmedel. Optikern behandlar också icke sjukliga synförändringar och vid misstanke om ögonsjukdom remitterar patienten vidare till en ögonläkare. Som optiker har du mycket kundkontakt och du kommer också ansvara över att föra journal på dina patienter. De allra flesta optiker arbetar på någon av de stora optikerkedjor som finns runt om i landet, driver sin egen butik eller arbetar på  ögonkliniker inom sjukvården. Ett mindre antal optiker jobbar på ögonklinik inom landstinget.

Framtidsutsikter för en optiker

Framtiden fortsatt ljus ut och efterfrågan på synundersökningar förväntas ligga på samma nivå som idag. Allt fler optiker utökar sina öppettider vilket kan ge en positiv påverkan på branschen med möjlighet till fler anställningar.

Källa: allastudier.se, Statistiska centralbyrån

Lönestatistik för Optiker

41 000 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser