👀 Just nu uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du officer

En officer har en roll som ledare inom Försvarsmakten. Här kan du läsa mer om officersyrket och vilka utbildningar som passar på och efter gymnasiet. 

I rollen som officer är det viktigt att du kan ta självständiga beslut i alla situationer. Ditt ansvar sträcker sig från det teoretiska till det praktiska på olika nivåer i Försvarsmakten med fokus på ledarskap. Du får stor kunskap och praktisk erfarenhet i rollen som ledare. 

Hur blir man officer efter gymnasiet? 

För att bli officer krävs det att du vidareutbildar dig efter gymnasiet. För att få rätt behörighet kan det vara bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram eller lägga till kurser på ett yrkesprogram. 

Efter gymnasiet behöver du genomföra en grundutbildning med värnplikt för att därefter söka till officersprogrammet på Försvarshögskolan. Officersprogrammet är en treårig utbildning (180 högskolepoäng) som leder till en akademisk yrkesexamen. Största delen av undervisningen sker vid Militärhögskolan Karlberg i Stockholm. Som student på officersprogrammet får du bland annat gratis mat och boende samt en ersättning varje månad. 

Officersprogrammet har tre olika inriktningar 

  • Krigsvetenskaplig inriktning  
  • Militärteknisk inriktning 
  • Sjökrigsvetenskaplig inriktning 

För att vara behörig till officersprogrammet krävs 

  • Grundläggande högskolebehörighet 
  • Militär behörighet (till exempel grundutbildning med värnplikt, minst 9 månader, lägsta godkända militärbetyg JA-2-2) 
  • Svenskt medborgarskap 
  • Godkänd lämplighet för officersutbildning (antagningsprövning) 
  • Godkänd säkerhetsprövning 

För krigsvetenskaplig inriktning och sjökrigsvetenskaplig inriktning krävs även: 

  • Matematik 2a/2b/2c 
  • Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 

För militärteknisk inriktning krävs även: 

  • Fysik 2 
  • Matematik 3b/3c 
  • Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 

Vad gör en officer? 

Inom Försvarsmakten finns olika varianter av officersyrket. Beroende på inriktning, befattning och gradering kan dina arbetsuppgifter som officer se olika ut. Generellt är officerens uppgift att utbilda och leda militära förband. Du ser till att organisationen har rätt förutsättningar i såväl fred som kris och krig. 

Ledarskap

Som officer i Försvarsmakten är du en ledare som kan möta och leda människor i nya uppgifter, tekniker och miljöer. För att lyckas har du förmågan att bygga förtroende inom gruppen eftersom det är en förutsättning för att gruppen ska kunna hantera de utmaningar som uppstår.

Pedagogik

Att vara officer innebär också att vara lärare och kunna tillämpa pedagogik. Den pedagogiska grundsynen i Försvarsmakten bygger på en modern teoribildning och praktisk erfarenhet

Kunskap

Som utbildad officer har du avancerade kunskaper och färdigheter inom teori, praktik och beprövad erfarenhet. Men du blir aldrig fullärd eftersom utbildning och utveckling är en viktig del av ditt jobb. Dina kunskaper utvecklas hela tiden genom teoretiska och praktiska övningar.


Lönestatistik för officerare

49 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2023


Bra val av gymnasieprogram

> Naturvetenskapsprogrammet
> Samhällsvetenskapsprogrammet
> Ekonomiprogrammet
> Teknikprogrammet 

Bra val av utbildning efter gymnasiet 

> Officerprogrammet, Försvarshögskolan 


Försvarsmakten

Inom Försvarsmakten kan du arbeta som soldat, sjöman, officer eller civil. Oavsett hur du engagerar dig kommer du att göra skillnad för Sverige.
Försvarsmakten är en svensk myndighet som säkrar Sveriges fred och frihet.



Annonser