Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du musiker

Hur blir man musiker?

Musiker – Hitta utbildning här

Hur blir man Musiker på gymnasiet?

För att kunna jobba som musiker krävs det att du har kunskap i ett visst instrument eller en sånggenre. På estetiska programmet med inriktning musik kommer du att få grundläggande kunskaper inom musik och musikbranschen. På programmet kan du även välja att fördjupa dig i den musikstilen som just du är extra intresserad av och får då en fördjupad kunskap och många bra erfarenheter inför din kommande karriär som musiker.

Vad gör en Musiker?

Är du en musikalisk person som vill jobba med instrument, sång och att skapa musik? Som musiker kan du vara specialist på en viss typ av instrument och spela i tex ett band eller orkester. Du kan även vara den som skapar musiken eller sångtexten och jobba som sångare, låtskrivare eller musikproducent.

Som musiker är du ofta egenföretagare och din arbetsplats kommer att variera beroende på vilka typ av uppdrag du tar. Du kan tex jobba i en studio där du skapar och spelar in musik eller jobba med framföranden på en nattklubb, i kyrkan, dop och bröllop eller i ett konserthus. Yrket skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken typ av musik du jobba med och om du kombinerar en karriär som musiker med ett annat jobb.

Framtidsutsikter för Musiker

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för yrke musiker för de närmaste fem åren.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Musiker, sångare och kompositörer

35 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media och design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 06 mar 2020