Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du murare

Hur blir man murare?

Hur blir man murare på gymnasiet?

För att bli murare kan du läsa på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad på gymnasiet. Därefter kan du ta anställning som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under tiden får man en lärlingslön från företaget och därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och om det blir godkänt får man sitt yrkesbevis och kan börja arbeta.

Vad gör en murare?

Murare är ett hantverksyrke med lång tradition. Arbetet kräver både hantverkskunskaper och noggrannhet. Att bygga upp husväggar och klä fasader med tegel eller puts är vanliga arbetsuppgifter, men murare kan även ha andra uppgifter. Murare kan även arbeta med murslev vid tegelmur. Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. Teknik och material har förändrats men murarens hantverksskicklighet är oumbärlig. De flesta murare är verksamma inom husbyggnad och de vanligaste uppgifterna är att bygga upp väggar med block av lättbetong och klä husfasader med fasadtegel.

Som murare ingår du ofta i ett arbetslag, men du arbetar självständigt med de flesta uppgifter. Det är bra med god fysik för arbetet. Stora delar av året sker arbetet som murare utomhus.

Framtidsutsikter för murare

Det finns ingen separat prognos för yrket murare från Arbetsförmedlingen. Prognosen för murare och plattsättare visar att arbetsmarknaden för murare blir god både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Murare m.fl.

32 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–ÖSenast uppdaterad: 21 sep 2018