Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du maskiningenjör

Hur blir man maskiningenjör?

Maskiningenjör – Hitta utbildning på:

Natur  Teknik

Hur blir man maskiningenjör på gymnasiet?

För dig som vill bli maskiningenjör efter gymnasiet är det bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram,  framförallt naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. För att kunna läsa vidare till maskiningenjör efter gymnasiet krävs det nämligen en eftergymnasial utbildning på högre nivå.

Utbildning till maskiningenjör finns på ett flertal orter i landet. Civilingenjörsutbildningar ä fem år långa, medan högskoleingenjörsutbildningar är tre år långa. Idag finns även utbildningar som ges som ett fjärde år efter gymnasiets Teknikprogram, som leder till gymnasieingenjörsexamen.

För dig som saknar den behörighet som krävs för att söka till en högskole- eller civilingenjörsutbildning finns även möjlighet att läsa ett tekniskt basår eller en teknisk bastermin för att komplettera med de ämnen du saknar efter gymnasiet.

Vad gör en maskiningenjör?

En maskiningenjör är med i den komplicerade tillverkningsprocessen i ett industriföretag, konstruerar nya mekaniska produkter och är med i hela tillverkningskedjan från ritning och protokoll till test och produktion. Maskiningenjörer kan ha många olika uppgifter i tillverkningsprocessen. Vanliga roller att ha som maskiningenjör är konstruktör eller produktionsingenjör.

Framtidsutsikter för yrket maskiningenjör

Arbetsförmedlingens prognos för yrket maskiningenjör visar på goda möjligheter att få jobb både på fem och tio års sikt. Idag är det för få som utbildar sig till maskiningenjörer jämfört med vad som behövs.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Civilingenjörsyrken inom maskinteknik

43 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Tekniskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 10 mar 2020