Så blir du ljudtekniker

Vill du arbeta som ljudtekniker i framtiden? Här kan du läsa om yrket ljudtekniker, lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du ljudtekniker

Ljudtekniker – Hitta utbildning på:

Teknik  Estet

Hur blir man Ljudtekniker på gymnasiet?

En ljudteknikerutbildning krävs oftast om du ska få jobb som ljudtekniker. Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet är Teknikprogrammet ett bra högskoleförberedande program där du får en bra grund inom el och tekniklära. Du kan även gå Estetiska programmet med inriktning musik om du vill bli ljudtekniker. 

Vad gör en Ljudtekniker?

Om du har ett intresse för musik och teknik är ljudtekniker yrket för dig. En ljudtekniker sköter till exempel teater-, film-, TV- och videoproduktioner, radiosändningar och musikkonserter. En ljudtekniker kan arbeta med ljudutrustningar vid teatern, produktion av rörlig bild, radiosändningar, i inspelningsstudio, installationer av ljudanläggningar och mycket annat. En ljudtekniker kan arbeta på en mängd olika arbetsplatser och på olika nivåer.

Framtidsutsikter för Ljudtekniker

Arbetsförmedlingens prognos säger att det kommer vara en lite konkurrens om jobben som ljudtekniker. Det innebär att det kommer att finns god möjlighet till jobb efter gymnasiet för de som pluggar. 

Även enligt Arbetsförmedlingens 5 års utsikt ser konkurrensen om jobb liten ut. 

De meddelar dock att Covid-19 pandemin ska tas hänsyn till och att rapporten kring framtidsutsikten inom yrket bör analyseras med försiktighet

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en ljudtekniker?

31 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media och design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser