Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du ljudtekniker

Hur blir man ljudtekniker?

Hur blir man Ljudtekniker på gymnasiet?

En ljudteknikerutbildning krävs oftast om du ska få jobb som ljudtekniker. Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet är el -och energiprogrammet samt teknikprogrammet två bra högskoleförberedande program där du får en bra grund inom el och tekniklära. Teknikprogrammet är högskoleförberedande medan el- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program.

Vad gör en Ljudtekniker?

Om du har ett intresse för musik och teknik är ljudtekniker yrket för dig. En ljudtekniker sköter till exempel teater-, film-, TV- och videoproduktioner, radiosändningar och musikkonserter. En ljudtekniker kan arbeta med ljudutrustningar vid teatern, produktion av rörlig bild, radiosändningar, i inspelningsstudio, installationer av ljudanläggningar och mycket annat. En ljudtekniker kan arbeta på en mängd olika arbetsplatser och på olika nivåer.

Framtidsutsikter för Ljudtekniker

Arbetsförmedlingens prognos säger att det kommer vara en balans på arbetsmarknaden de närmaste åren för ljudtekniker. Det innebär att det kommer att finns ungefär lika många utbildade ljudtekniker som det kommer att vara efterfrågan på arbetsmarknaden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Ljus-, ljud och scentekniker

30 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media och design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 sep 2018