Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du låssmed

Hur blir man låssmed?

Hur blir man låssmed på gymnasiet?

För att bli låssmed ges vissa utbildningar inom gymnasieskolans hantverksprogram eller industritekniska program. Förutom gymnasieutbildning kan du läsa kvalificerad yrkesutbildning (KY) och lärlingsutbildning med möjlighet att göra gesäll och mästarprov efter gymnasiet. Det är ofta ett krav att ha körkort för att jobba som låssmed.

Vad gör en låssmed?

Kan du tänka dig ett rörligt och serviceinriktat jobb som kräver att du dels är flink i fingrarna och dels klarar att vara företagets ansikte utåt? Vill du vara den som kommer till undsättning när människor låst sig ute eller tappat bort nycklarna? Eller hjälpa till med att se över den totala säkerheten för privatpersoner och företag? Då är låssmed ett yrke för dig.

I arbetet som låssmed bygger, servar och installerar du produkter som skyddar mot inbrott efter vad kunderna har för önskemål. Ditt arbete kan vara mer eller mindre avancerat, och det finns många olika arbetsuppgifter att välja på för dig som låssmed. Det kan innebära allt från enklare mekaniska arbeten till helt mjukvarustyrda arbetsuppgifter.

Som låssmed rycker du till exempel ut och låser upp dörrar åt personer som blivit av med sina nycklar. Du tillverkar även låscylindrar och kopierar nycklar samt monterar dörrstängare, larm och kassaskåpslås med mera. Det är ett socialt och varierat arbete som kräver en viss serviceförmåga från dig som yrkesverksam. Du skall som låssmed alltid kunna sätta ihop ett lås efter kundens önskemål vilket kräver stor kunskap från din sida.

Framtidsutsikter för låssmeder

Låssmeder och låstekniker efterfrågas inom både lås- och säkerhetsbranschen. Prognoser från Arbetsförmedlingen visar att liten konkurrens om jobben väntas det närmaste året. Det beror bland annat på att få personer utbildar sig till låssmeder med kunskaper om den nya tekniken. Det finns ingen prognos på längre sikt än närmaste året för yrket.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 04 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-12-14

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer