Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Elev skriver på vita tavlan i klassrummet
02 maj 2023

Så blir du lärarassistent

Lärarassistent – hitta en utbildning på:

Att bli lärarassistent är en perfekt väg för dig som vill hjälpa lärare i undervisningen och elever att lyckas. Jobbet som lärarassistent är både spännande och givande med många utvecklingsmöjligheter. Du kan exempelvis utbilda dig till lärarassistent inom inkludering. Då kan du jobba med bland annat språkutveckling, hjälpa till att avlasta läraren och få kunskaper om det svenska skolsystemet. Att jobba som lärarassistent kan vara en bra startpunkt för en karriär inom utbildningsområdet. 

Så blir du lärarassistent på gymnasiet

För att bli lärarassistent behöver du oftast en gymnasieexamen, och då kan det vara en god idé att läsa barn- och fritidsprogrammet. Det är även bra om du har kunskaper inom det ämne som du vill assistera i. Det finns även möjligheter att studera efter gymnasiet, och du kan utbilda dig på exempelvis yrkeshögskola, folkhögskola eller komvux. Det finns också möjligheter att arbeta som lärarassistent på högskolenivå eller inom olika specialiserade utbildningsprogram. 

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till lärarassistent på universitetsnivå.

Vad gör en lärarassistent?

Som lärarassistent hjälper du läraren i klassrummet genom att exempelvis förbereda material, sätta upp och ta ner utrustning. Du hjälper också eleverna med deras uppgifter och svarar på frågor. En lärarassistent kan dessutom arbeta med att hantera elevernas uppförande och hjälpa till med att se till att det är en bra läromiljö i klassrummet. I vissa fall får du som lärarassistent undervisa mindre grupper eller ta hand om en hel klass under kortare perioder. Därför är det bra att du tycker om att samarbeta, är pedagogisk och duktig på att kommunicera. Som lärarassistent kan du jobba med elever och studenter i varierande årskurser inom bland annat grundskola, gymnasieskola eller anpassad grund- och gymnasieskola men även yrkeshögskola.

Framtidsutsikter för en lärarassistent

Enligt Arbetsförmedlingen är framtidsutsikterna för lärarassistenter begränsade det kommande året. Möjligheterna att få jobb är små till medelstora och det kommer att råda konkurrens om jobben för lärarassistenter de kommande fem åren.

Källor: Arbetsförmedlingen, SCB, Lernia

Vad tjänar en lärarassistent?

25 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom Pedagogiskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 02 maj 2023

Vanliga frågor

  • En lärarassistent kan jobba inom grundskola, gymnasieskola, anpassad grund- och gymnasieskola samt yrkeshögskola. Det finns också möjligheter att arbeta som lärarassistent på högskolenivå eller inom olika specialiserade utbildningsprogram. 

  • Det finns olika utbildningsformer för dig som vill bli lärarassistent. Du kan läsa på distans med träffar eller kurser som sker helt på distans.

  • Eftersom en lärarassistent jobbar med många olika människor är det bra att ha egenskaper som: god kommunikations- och samarbetsförmåga samt vara pedagogisk och stresstålig. Det är även fördelaktigt om du talar andra språk utöver svenska. 


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-10

Så blir du speciallärare/specialpedagog

Vad ska man läsa i gymnasiet för att bli speciallärare eller specialpedagog? Vad gör en speciallärare eller specialpedagog? Läs mer om yrket och se yrkets lön här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-23

Så blir du au pair/barnpassare

Vill du arbeta som au pair/barnpassare efter gymnasiet? Här kan du läsa mer om yrket, aktuella löner och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-30

Så blir du elevassistent

Låter elevassistent som ett spännade yrke? Här kan du läsa mer om vad en alevassistent gör, vad elevassistenter har för lön och vilket program du ska välja på gymnasiet! 

Läs mer