Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du lantbrukare

Hur blir man lantbrukare?

Lantbrukare – Hitta utbildning här

Hur blir man lantbrukare på gymnasiet?

Om du vill jobba som lantbrukare efter gymnasiet får du en väldigt bra grund genom att läsa Naturbruksprogrammet. Naturbruksprogrammet erbjuder även en inriktning som heter just Lantbruk. Om du efter gymnasiet är intresserad av att läsa vidare inom samma område är lämpliga utbildningar exempelvis Lantmästar- och Agronomprogrammen vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Vad gör en lantbrukare?

Som lantbrukare kan du ha ansvar för de flesta sysslorna själv om du arbetar på en mindre gård, medan det ofta finns mer specialiserad personal på större gårdar. Om du som lantbrukare har djur ser du till att utfodra djuren och hålla rent kring dem. Du ska även ha uppsikt över djurens hälsa. För att få ett så bra ekonomiskt resultat som möjligt planeras avel och utfodring väldigt noggrant.

Om du har en växtodling har du arbete som följer årstiderna. Våren betyder att du bearbetar jorden genom att plöja, så och gödsla. Sommartid bekämpar du ogräs, svamp och insekter, innan du under hösten skördar.

Arbetet som lantbrukare utförs till stor del med hjälp av maskiner. Många lantbrukare bedriver andra verksamheter som komplement till lantbruksarbetet. Det kan handla om aktiviteter för turister, försäljning i gårdsbutik, uthyrning av rum eller inackordering av hästar.

Framtidsutsikter för lantbrukare

Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för detta yrke.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


Jobba grönt har som mål att hjälpa dig bli inspirerad till utbildning och arbete inom det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är arbeten inom skog, jord, trädgård och landsbygd. Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare.

jobbagrönt.se


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 12 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-31

Yrken efter Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet är gymnasieprogrammet för dig som vill arbeta med djur, växter, skog, mark eller vatten i framtiden. Det är ett yrkesprogram, vilket innebär att du blir förberedd för att jobb direkt efter gymnasiet. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att läsa kurser för att bli högskolebehörig även när du är elev på ett yrkesprogram.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-26

Så blir du travtränare

Travtränare – Hitta utbildning här Om du vill bli travtränare finns det några få utbildningar runt om i Sverige, det bästa är att gå Naturbruksprogrammet med inriktning Häst & travsport. För att få träna och köra travhästar i Sverige krävs det att man har en licens, vilket det finns flera olika av i Sverige. En A-licens är en professionell tränarlicens och dessa beviljas av Svensk Travsport.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-17

Så blir du hovslagare

Hovslagare – Hitta utbildning här Vill du bli hovslagare måste du få behörighet till yrkeshögskola för att sedan gå en utbildning vid någon av de olika hovslagarskolor som finns. För att få de bästa förutsättningarna för att komma in på en hovslagarskola och klara av utbildningen bör du läsa Naturbruksprogrammet, inriktning djur på gymnasiet.
Läs mer