Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du kriminalvårdare

Hur blir man kriminalvårdare?

Hur blir man kriminalvårdare på gymnasiet?

Om du vill bli kriminalvårdare är det bra att läsa en gymnasieutbildning som ger allmän högskolebehörighet. De flesta nyanställda kriminalvårdare har någon form av eftergymnasial utbildning men minst treårig gymnasieutbildning, gärna inriktad mot arbete med människor. När du börjar arbeta som kriminalvårdare börjar du din anställning med 20 veckors betald utbildning. Det är mycket meriterande om du pratar svenska och engelska samt ett tredje språk.

Vad gör en kriminalvårdare?

Är du bra på att aktivera och motivera andra människor? Är du en stabil person som tycker om att jobba i grupp? Kan du behålla ditt lugn även i besvärliga situationer? Då kanske du är intresserad av att bli kriminalvårdare.

Som kriminalvårdare arbetar du med de människor som sitter på kriminalvårdens anstalter och häkten. Du ansvarar för tillsyn, vård och aktivering av de intagna. Kriminalvårdare ska genom samtal och rådgivning försöka påverka de intagna att reflektera över sin situation. Till exempel kan det innebära att motivera en missbrukare att ändra sitt livsmönster eller söka behandling.

Framtidsutsikter för kriminalvårdare

Arbetsförmedlingens bedömning för 2016 är att det kommer vara liten konkurrens om jobben för kriminalvårdare. Det finns ingen långsiktig prognos för yrket. Det är bättre jobbmöjligheter för personer som har eftergymnasial utbildning inom till exempel socialt arbete, beteendevetenskap och samhällsvetenskap.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Kriminalvårdare

26 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhetsarbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 sep 2018

Hitta ditt drömyrke