Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du kommunikatör/Informatör

Hur blir man kommunikatör/informatör?

Hur blir man kommunikatör/informatör på gymnasiet?

Om du vill bli kommunikatör eller informatör kan du välja att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Medier, information och kommunikation på gymnasiet. Det finns många olika vägar att gå, dock krävs någon form av eftergymnasial utbildning inom ämnet. En genomgående röd tråd för yrket är utbildningar inom kommunikation, journalistik och mediekunskap.

Vad gör en kommunikatör/informatör?

Som informatör arbetar du med kommunikation, både externt och internt inom företaget. Intern kommunikation för personalen eller extern kommunikation med kunder, politiker och medier. Du skriver texter, sätter ihop annonsmaterial, analyserar statistik, ger råd, planerar och utformar företagets budskap. Arbetet handlar mycket om att utveckla det varumärke du arbetar med, nå uppsatta mål och att skapa relationer. Som informatör är det viktigt att kunna välja rätt kanal och tidpunkt vid kommunikationen med olika målgrupper. Det är även viktigt att kunna känna av hur budskap uppfattas av mottagaren. Sociala medier är något som ofta används i arbetet.

Informatörer kan arbeta antingen som egna företagare och då som konsulter eller som anställda på ett företag eller organisationer, exempelvis en kommun eller myndighet.

Framtidsutsikter för kommunikatörer och informatörer

Det finns ett överskott av informatörer och kommunikatörer, men med kunskap inom digital kommunikation och webbpubliceringsverktyg ökar chanserna att få jobb. Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara hård konkurrens om jobben för informatörer och kommunikatörer både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister

39 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media & design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 25 sep 2018