Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du journalist

Hur blir man journalist?

Journalist – Hitta utbildning på:

Samhäll  Estet

Hur blir man journalist på gymnasiet?

För att bli journalist krävs en eftergymnasial utbildning vid högskola eller universitet. Därför bör du välja ett högskoleförberedande program på gymnasiet. Ett bra val för dig som vill bli journalist är Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Medier, information och kommunikation eller Estetiska programmet med inriktning estetik och media. Yrkeshögskolan och folkhögskolor erbjuder också vissa utbildningar inom journalistik.

Vad gör en journalist?

Har du lätt för att uttrycka dig? Är du intresserad av det som händer i omvärlden och av människor? I så fall kan journalistyrket vara något att satsa på.

Som journalist arbetar du med många olika saker beroende på vilken inriktning du har. Det kan vara allt ifrån att arbeta som journalist och skriva reportage, redigera, informationshantering, webbjournalistik, tidningsjournalistik eller på TV.

I arbetet som journalist är det viktigt att vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under tidspress och mot deadlines samt vara intresserad av att följa med i både samhällsdebatten och teknikutvecklingen. Kontakten med tittare, lyssnare och läsare är något som blir allt viktigare i jobbet.

Framtidsutsikter för journalister

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara mycket hård konkurrens om jobben både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Journalister m.fl.

37 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media & design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 31 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-28

Så blir du social media manager

Social media manager – Hitta utbildning på: Estet  Samhäll För att arbeta som social media manager så behöver du plugga på Yrkeshögskolan, högskola eller universitet. På Yrkeshögskolan finns det specialiserade utbildningar mot just specifika yrken inom media och kommunikation. På högskolor och universitet finns utbildningar inom medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) där du pluggar till en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du webbdesigner

Webbdesigner – Hitta utbildning på:  El och Energi  Estet    Samhäll  Teknik Ett bra val av gymnasieprogram för dig som vill jobba som webbdesigner är att läsa ett program med inriktning data, media eller information. Sådana inriktningar finns till exempel på Teknikprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet och på El- och energiprogrammet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-31

Så blir du ljudtekniker

Ljudtekniker – Hitta utbildning på: Teknik  Estet En ljudteknikerutbildning krävs oftast om du ska få jobb som ljudtekniker. Om du vill läsa vidare på högskola eller universitet är Teknikprogrammet ett bra högskoleförberedande program där du får en bra grund inom el och tekniklära. Du kan även gå Estetiska programmet med inriktning musik om du vill bli ljudtekniker.  Om du har ett intres ...
Läs mer