Visa gymnasium.se som: Mobil
Jobba Grönt - Vägen till ett växande Sverige

Jobba Grönt - Vägen till ett växande Sverige

Går du runt och tänker på vad du vill göra med din framtid? Vad sägs till exempel om att bli gårdsmästare eller trädgårdsdesigner? Eller hundtränare eller unghästuppfödare? Att jobba som vindkraftstekniker eller skogsmaskinförare kanske kan locka dig som gillar teknik. Vilken framtid väljer du?

Det finns mängder av yrken att välja mellan inom det gröna näringslivet

Jobba grönt vill vi inspirera dig till jobb och utbildning inom det som kallas det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är all den näringsverksamhet som har sin bas i jorden, skogen, trädgården och landsbygdens miljö. Det kan vara allt från djuretik och jakt till bredband och grön omsorg. Och vi vill ha fler kompetenta och engagerade människor som jobbar tillsammans med oss i det gröna näringslivet. Är du en av dem?

Det gröna näringslivet är grejen

En av nycklarna till minskad global uppvärmning. En av vägarna till att nå regeringens klimat- och miljömål. Grunden för det hållbara samhället eftersom det hållbara samhället förutsätter förnyelsebara råvaror, hänsyn till naturen och hänsyn till kommande generationer. Med andra ord: det hållbara samhället behöver det gröna näringslivet. Behöver skogen, jorden och djuren.

Mat, energi, byggmaterial, bränsle, textilier och kemikalier – produktionen i det gröna näringslivet är bokstavligt talat grunden för att bygga det hållbara Sverige. Hela Sverige. Det gröna näringslivet finns till stora delar på landet, men produktionen är en förutsättning också för att städerna ska kunna utvecklas. Samtidigt erbjuder det gröna näringslivet en väg ut ur ekorrhjulet i storstan: ett alternativ till att bo lite för trångt, pendla lite för långt och stressa hem till familjen alldeles för sent. Det gröna näringslivet är en livsstil.

I en värld där varningsklockorna ringer allt högre står det gröna näringslivet för hopp. Och inte minst arbetstillfällen. Bagare eller bonde. Kock eller klimatforskare. Skogsmaskinförare eller solenergiingenjör. Veterinär eller vindkrafttekniker. Parkarbetare eller plantskoleföretagare. Bioteknolog eller agronom. Det finns hundratals yrken inom det gröna näringslivet – och många utbildningar som leder till dem: gymnasier, högskolor, universitet, folk- och yrkeshögskolor.

Det är lätt att få jobb. Det gröna näringslivet skapar det allt fler människor efterfrågar, hållbara och miljövänliga tjänster och produkter. Samtidigt ersätts det gamla, det fossila, miljöfarliga och resurskrävande med innovativa produkter, och samarbeten. Samtidigt skapas jobb och tillväxt från norr till söder. Samtidigt växer ett hållbart samhälle fram.

Läs mer på Jobba Grönts hemsida

Hitta utbildningar på Naturbruksprogrammet

Se yrken inom Naturbruk


Jobba grönt har som mål att hjälpa dig bli inspirerad till utbildning och arbete inom det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är arbeten inom skog, jord, trädgård och landsbygd. Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare.

jobbagrönt.se


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 24 jun 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-01-08

Välkommen till bygg- och anläggningsbranschen! 

Inom bygg- och anläggningsbranschen finns många spännande yrken och arbetsuppgifter. Byggare av olika slag arbetar med hus och anläggningar från idé till verklighet. Valet av arbetsredskap är ditt – dator, hammare, laserverktyg, grävmaskin eller murslev.  Visste du att Bygg- och anläggningsprogrammet är uppbyggt på så sätt att du under ditt första år får chansen att prova på de olika inriktni ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-11

Förstklassig skola

Vi tycker utbildning är viktigt. Det är rätt självklart, den kunskap som eleverna får i skolan tar de med sig ut i arbetslivet. Utbildningen i skolan ska ge eleverna en bra och trygg grund att stå på inför den fortsatta utbildningen på ett företag. Därför kvalitetssäkrar vi skolor som erbjuder utbildning inom VVS. En Förstklassig skola ger eleverna en utbildning som efterfrågas av företagen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-11

VVSYN - Vi ger dig försprång

Oavsett om du vill jobba, plugga, starta eget eller resa utomlands är VVS- och fastighetsprogrammet, VF, svaret. Vårt program öppnar upp fler vägar än det finns på Googlemaps, men du kommer behöva kämpa också. Arbetar du med världens viktigaste resurs tar du jobbet på allvar. VF ger dig inte automatisk högskolebehörighet, men det går lätt att fixa med ett minimum av arbete ...
Läs mer