Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du håltagare

Så blir du håltagare

Hur blir man håltagare på gymnasiet?

För att jobba som håltagare är det ett bra val att läsa gymnasieskolans treåriga byggprogram med inriktning Husbyggnad. Den första tiden för alla inriktningar inom byggprogrammet är rätt lika. Det gör att du kan prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året varvas traditionella skolämnen med grundläggande praktik. Ditt andra och tredje år varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Efter det får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din lärlingsutbildning är du redo för yrkesteoretiskt prov. När du har fått det provet godkänt får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en håltagare?

Håltagaren arbetar med att ta hål i olika byggmaterial för till exempel nya rörledningar. De viktigaste arbetsuppgifterna är borrning samt vägg- och golvsågning. Som håltagare använder du avancerad teknisk utrustning, exempelvis med diamantborr. Varje del för sig av utrustningen väger inte mycket, men uttagning av till exempel betongblock är tungt och du måste därför ha kunskap om tunga lyft.

Håltagare arbetar ofta med ombyggnader av hus. Det kan då behövs nya hål när man byter rörstammar, ventilation eller el i äldre hus. Till exempel kan det vara när kök eller badrum placeras i nya lägen eller att huset ska användas för ett annat ändamål än tidigare. Håltagningar görs också för fönster, dörrar och hissar.

Arbetet som håltagare är rörligt, flexibelt och självständigt och du får uppleva spännande miljöer och se många olika arbetsplatser och industrier. Många gånger innebär yrket att du åker runt till olika arbetsplatser.

Framtidsutsikter för håltagare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för håltagare de närmaste åren.

Läs mer på byn.se! http://www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/haltagare-3  

Källa: Byggare.com, Byn.se

Lönestatistik för Betongarbetare

31 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 sep 2018

Hitta ditt drömyrke