Så blir du guide

Vill du arbeta med resor och turism efter gymnasiet? Då kan yrket guide passa dig! Här kan du läsa mer om vad en guide gör, vad de har för löner och hur du ska välja på gymnasiet.

Guide – Hitta utbildning på:

Hotell- och turismprogrammet  Handels- och administrationsprogrammet

Hur blir man guide på gymnasiet?

För att kunna jobba som guide krävs oftast fullföljd gymnasieutbildning med grundläggande behörighet. Väljer du Hotell- och turismprogrammet (HT) har du en bra grund för att kunna arbeta som guide. Handel och administrationsprogrammet (HA) är också en bra utbildning för dig som vill arbeta som guide.

Vad gör en guide?

En guide är specialist på en viss ort, ett område eller en sevärdhet. Som guide har du också intresset och förmågan att förmedla din kunskap till andra människor. Rösten är ett av dina viktigaste arbetsredskap och det gäller att inte vara rädd för att stå och prata inför många olika typer av människor. Du kan arbeta som guide inom de flesta områden. Många väljer turistnäringen.

Framtidsutsikter för guider

Turismbranschen är känslig för konjunktursvängningar och politiska beslut. Antalet arbetstillfällen är säsongsbetonade och kan variera beroende på var i Sverige man befinner sig. I vinterlandskapen till exempel är turistsäsongen längre än i södra Sverige.
Allteftersom turister från fler länder hittar till Sverige skapas behov av guider - främst i storstäderna - inom nya språkgrupper.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Guider och reseledare

24 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang och resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser