Jobbet som soldat och sjöman varierar från vilken tjänst du har. Gemensamt för alla tjänster är att yrket bjuder på både möjligheter och utmaningar. Du har ett stort eget ansvar och får tillsammans med din grupp lära dig att vara en bra lagspelare samtidigt som du bidrar till försvaret av Sverige och våra allierade.
Hur blir man GSS (gruppbefäl, soldat eller sjöman)?
Efter gymnasiet genomför du en grundutbildning med värnplikt mellan 9–15 månader. Efter detta har du möjlighet att ansöka till en GSS-tjänst på något av Försvarsmaktens förband runt om i Sverige.
Som soldat eller sjöman kan du tillhöra armén, marinen, flygvapnet eller Hemvärnet, från norr till söder, i en mängd olika befattningar.
Du kan läsa mer om de olika befattningarna som finns inom Försvarsmakten på Befattningsguiden.
Befattningsguiden – hitta din roll – Försvarsmakten
Om du söker en tjänst som GSS men inte har rätt utbildning i grunden kommer Försvarsmakten ge dig den utbildning du behöver för att klara av ditt arbete.
Hur ser en vanlig dag ut?
Dagarna som gruppbefäl, soldat eller sjöman kan se väldigt olika ut. Försvarsmaktens huvuduppgift är att skydda Sverige och våra allierade mot ett väpnat angrepp. Som anställd i Försvarsmakten ställs det höga krav på dig, du kommer därför fortsätta utbilda dig och öva under din anställning.
Framtidsutsikter för gruppbefäl, soldater och sjömän
Framtidsutsikterna som GSS är väldigt goda.
Lönestatistik för soldater m.fl.
28 400 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2023
Bra val av gymnasieprogram
Försvarsmakten
Inom Försvarsmakten kan du arbeta som soldat, sjöman, officer eller civil. Oavsett hur du engagerar dig kommer du att göra skillnad för Sverige.
Försvarsmakten är en svensk myndighet som säkrar Sveriges fred och frihet.