Så blir du golvläggare

Kvinnlig golvläggare som arbetar

Golvläggare - Hitta utbildning här

Hur blir man golvläggare på gymnasiet?

Du väljer bygg- och anläggningsprogrammet, inriktningen husbyggnad och som programfördjupning väljer du golvläggning. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 36 månader).

Vad gör en golvläggare?

Som golvläggare kommer du ofta sent in i byggprocessen, när nästan allt är klart. Det finns många olika typer av golv: linoleum, kork, plast, parkett och heltäckningsmattor. Men listan kan göras längre än så. 

Golvläggare är ett yrke som bjuder på stor variation. I din vardag möter du ofta nya platser och nya förutsättningar. Det kan vara alltifrån renoveringar av lägenheter och kommersiella fastigheter till golvläggning i nyproduktion. Många gånger läggs golvmaterialen in i stora enheter men ibland krävs mönsterläggning av t.ex parkettgolv, så talang för precision och hantverkskänsla är viktigt. 

Framtidsutsikter för golvläggare

Golvläggare förespås ha goda jobbmöjligheter i framtiden. 

Källa: byggdinframtid.se

Lönestatistik för Golvläggare

32 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 


    Yrkesguidens startsida


Annonser