Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du golvläggare

Så blir du golvläggare

Hur blir man golvläggare på gymnasiet?

Du som vill bli golvläggare lägger en bra grund till yrket om du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad på gymnasiet. Efter avslutade gymnasiestudier arbetar du som lärling i cirka 2,5 år innan du blir färdig golvläggare.

Vad gör en golvläggare?

Som golvläggare har du ett mycket varierat arbete med många olika typer av sysslor. Som golvläggare underbehandlar och belägger du golv med olika typer av material som trä, plast, kork eller linoleum.

Du byter arbetsplats ofta och kommer i kontakt med många nya människor. Du jobbar med flera olika material och du får gärna vara lite konstnärligt lagd.

Att kunna ge kunden råd och tips om olika material och behandlingsområden ingår i ditt arbete. Det finns också en del golvläggare som specialiserar sig på golv och väggar i våtrum och badrum.

Som golvläggare kan du arbeta med nybyggen såväl som med ombyggnationer och renoveringar. I yrket är det en fördel att ha god fysik.

Framtidsutsikter för golvläggare

Enligt arbetsförmedlingen förväntas konkurrensen om jobben bli liten för golvläggare under 2016. Även på längre sikt, om fem och tio år, bedöms golvläggare ha goda möjligheter till arbete.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Golvläggare

32 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 sep 2018