Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du GIS-ingenjör

Så blir du GIS-ingenjör

GIS-ingenjör – Hitta utbildning på:

Natur  Teknik

Hur blir man GIS-ingenjör på gymnasiet?

Vill du bli GIS-ingenjör så är det ett bra val att läsa Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet på gymnasiet. Efter gymnasiet får du sedan söka in till utbildningen till GIS-ingenjör som finns inom högskola/universitet. Det finns bland annat en GIS-ingenjörsutbildning, men även Lantmätarprogrammet är en möjlig utbildningsväg.

Det kan även vara en bra idé att läsa utbildningen till Gymnasieingenjör genom ett fjärde tekniskt år på gymnasiet.

Vad gör en GIS-ingenjör?

GIS-ingenjörer får allt större betydelse inom exempelvis samhällsplanering, miljövård, transporter, bygg- och anläggningsarbeten samt fastighetsbranschen. Allt fler börjar inse vilket stöd GIS ger vid planering och när beslut ska fattas.

GIS står för geografiska informationssystem och GIS-ingenjörens uppgift är att samla in, lagra och analysera den geografiska informationen, men också att presentera informationen så överskådligt och tillgängligt som möjligt.

Geografisk information är data om sådant som vi ser i vår omgivning. Det kan till exempel vara information som visar var tomtgränserna går, hur stora husen är och hur djupa sjöarna är. GIS-ingenjören skapar möjligheter för andra att förstå den geografiska informationen. Jobbet kan innehålla allt från att samla in, sammanställa och analysera data från olika källor till att presentera slutresultatet.

Framtidsutsikter för GIS-ingenjör

GIS-ingenjörerna är en liten yrkesgrupp och det finns därför brist på GIS-ingenjörer. Arbetslösheten är därför låg och arbetsmarknaden ser god ut för 2016. Det finns ingen prognos för fem och tio års sikt för yrket från Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för GIS- och kartingenjörer

32 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Tekniskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 27 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du arkitekt

Arkitekt – Hitta utbildning på: Natur   Teknik För att kunna arbeta som arkitekt krävs en tre- till femårig utbildning på arkitektprogrammet vid högskola eller universitet, och för att kunna studera till arkitekt krävs det att du har Grundläggande behörighet, Matematik C, Naturkunskap B och Samhällskunskap A, alternativt Matematik 3b/3c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-20

Så blir du fastighetsingenjör

Fastighetsingenjör – Hitta utbildning på:  Natur  Teknik  VVS och fastighet  El och energi  För dig som vill bli fastighetsingenjör kan det vara passande att läsa VVS- och fastighetsprogrammet, El- och energiprogrammet eller ett högskoleförberedande progam, till exempel Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-28

Så blir du tandtekniker

Tandtekniker – Hitta utbildning här Om du vill arbeta som tandtekniker i framtiden så behöver du studera på en högskole- eller universitetsutbildning under tre år, vilket omfattar 180 högskolepoäng, och finns i Malmö, Göteborg och Umeå. För att studera till tandtekniker behöver du ha en grundläggande högskolebehörighet samt godkänt i Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a ...
Läs mer