Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du fotograf

Så blir du fotograf

Fotograf – Hitta utbildning på: 

Estet – media  Estet – bild & form  Samhäll

Hur blir man fotograf på gymnasiet?

En bra gymnasieutbildning för dig som vill läsa vidare till fotograf är Estetiska programmet (ES) med inriktning Estetik och media eller Bild och formgivning eller Samhällsvetenskapsprogrammet (SA). För att bli fotograf krävs det dock oftast en eftergymnasial utbildning. En del universitet och högskolor erbjuder fotografutbildningar. Även inom Yrkeshögskolan finns det eftergymnasiala utbildningar inom området. Det kan även erbjudas utbildningar inom fotografi på folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor. Att arbeta som assistent åt en fotograf kan också vara en väg in i yrket.

Vad gör en fotograf?

Fotografen använder kameran för att berätta om något, förmedla en känsla eller för dokumentation av något slag. Som fotograf arbetar man med ljus, bildkomposition och teknik. Det är även vanligt att också arbeta med efterbearbetning av bilder i datorn för att anpassa dem till tryck eller webbpublicering.

Som fotograf är du specialiserad på olika områden. De allra flesta fotografer är egenföretagare. En del fotografer har anställning på institutioner som museer och sjukhus med främsta uppgift att dokumentera föremål och verksamhet. Som fotograf kan du också arbeta med reklambilder, mode, inredning, design, skolfoto och porträttbilder med mera.

Som fotograf kan du också arbeta med film för videoproduktionsbolag. Det är ett mycket kreativt arbete och du måste ha en känsla för bildkomposition och bildkommunikation samt vara tekniskt kunnig.

Framtidsutsikter för fotografer

De flesta fotografer är egenföretagare och uppdragen är mycket få i förhållande till antalet yrkesutövande. Det innebär ett tufft arbetsmarknadsläge för de allra flesta. Det blir hård konkurrens om jobben för fotografer under r 2016. Arbetsförmedligen har ingen långsiktig prognos för yrket.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Fotografer

32 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media & design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 26 mar 2020