Framtiden är i dina händer - Trä- och möbelföretagen

TMF

Framtiden är i dina händer

Funderar du på att välja ett program inom inredning, trä och teknik? Det är helt rätt för dig som vill skapa, utmana och designa i en framtidsbransch fylld   med spännande karriärer.

När du går Hantverksprogrammet, Teknikprogrammet eller Industritekniska programmet får du antingen automatiskt högskolebehörighet eller möjlighet att läsa in det, om du vill kunna plugga vidare efteråt. Efter examen är du därför redo att börja jobba direkt, starta eget eller plugga vidare. Det är vad vi kalla att inte stänga några dörrar till framtiden, utan bygga sina egna.

Trä- och möbelföretagen

Vilka jobb finns inom trä- och möbelbranschen?

Jobb i branschen

Trä- och möbelföretagen

Vad krävs för att arbeta inom branschen och hur kan du utvecklas?

Utbildningar

Amelia besöker Balingslöv

Amelie besöker Balingslöv för att se hur arbetet går till inom branschen!

Reportage

Trä- och möbelindustrin – vad är det egentligen?

Trä- och möbelindustrin tillverkar det mesta. Möbler, kök, dörrar, fönster, trähus, trappor, golv och så vidare. Många av våra medlemsföretag jobbar med att skapa innovationer, bidra till en mer hållbar värld och att fortsätta utveckla digitaliseringen.

För att allt det här ska kunna tillverkas och genomföras krävs såklart arbetskraft. CNC-operatörer, konstruktörer, tapetserare, snickare, designers, produktutvecklare och produktionsledare är bara några av arbetstitlarna. Att läsa en träutbildning på gymnasiet öppnar många dörrar och de tekniska yrkesutbildningarna på gymnasiet förbereder dig för att komma in och arbeta med att bygga och inreda Sverige!

Vad tjänar jag?

Lönen är som i de flesta andra yrkesområden prestationsbaserad. Men för att du ska få en hyfsad uppfattning om var lönenivån ligger listas den här.

• Lön som nyexaminerad: 23 400kr/månad
  • Lön efter ca fem års erfarenhet: Om du är duktig och visar framfötterna kan du efter några år i branschen vara uppe på en månadslön på cirka 27 700kr/månad. Ytterligare ansvar efter det leder också till en högre lönenivå längre fram.

Högskolebehörighet – En möjlighet för alla!

Visste du att även om du läser ett yrkesprogram så kan du få högskolebehörighet? Att få högskolebehörighet är inte begränsat till de högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Även för dig som läser yrkesprogram finns möjligheten till det. Högskolebehörighet får du genom att välja till ett antal kurser inom det individuella valet, alternativt som extrakurser utöver dina övriga program. Därmed kan du få det bästa av båda världar. En yrkesutbildning som kan ta dig direkt ut i arbetslivet, men med en högskolebehörighet i ryggen. Bra, eller hur?

Väx in i yrkeslivet med Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion är den perfekta vägen in i arbetslivet. Du får lära dig och utvecklas i de arbetsuppgifter som är efterfrågade ute på arbetsmarknaden. På plats i företaget får du under din utbildningstid ytterligare tillfällen att utvecklas och utbildas. Genom att jobba på det sättet har du som yrkeselev en naturlig ingång till arbetsmarknaden efter studenten. Yrkesintroduktion är även ett bra tillfälle för dig att knyta relevanta kontakter som underlättar för dig när du tar steget ut i arbetslivet. Ekonomiskt stöd ges också till de arbetsgivare som anställer ungdomar utan tidigare arbetslivserfarenhet.

Här kan du läsa mer om utbildningar som leder till jobb i trä- och möbelbranschen

Här kan du läsa mer om de olika yrken som finns i trä- och möbelbranschen

Kolla in reportaget om Tilda och Johanna som läser Finsnickeri på Hantverksprogrammet

Kontakt:

TMF - Trä- och möbelföretagen