Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Framtiden är i dina händer - Jobb inom Trä- och möbelindustrin

Träplugg

Yrken inom Trä- och möbelbranschen

Yrken inom Trä- och möbelindustrin

Vad väntar dig efter gymnasiet? Trä- och möbelindustrin erbjuder många olika yrken. Att arbeta inom Trä- och möbelindustrin kan handla om att göra allt ifrån möbler, trappor eller trähus. Allt tar avstamp från att du arbetar med trä. Om du tror att det bara handlar om att hamra och spika tar du fel. Du kan exempelvis arbeta med avancerade maskiner och ritningar. Du kanske har ett intresse för design och vill hålla på med specialsnickerier? Jobben inom branschen är många och täcker flera olika intresseområden.


TMF

Vilka är egentligen TMF? Och hur ser Trä- och möbelbranschen ut?

Läs om branschen

Trä- och möbelföretagen

Vad krävs för att arbeta inom branschen och hur kan du utvecklas?

Utbildningar

Amelia besöker Balingslöv

Amelie besöker Balingslöv för att se hur arbetet går till inom branschen!

Reportage

AvdelareMen vad gör man då ute på företagen? Vilka typer av jobb handlar det om egentligen? Här är en lista över ett antal jobb inom branschen och vad de innebär:

Verkstadssnickare/Maskinsnickare

Att arbeta som verkstadssnickare eller maskinsnickare innebär att du bearbetar trä och andra material med maskiner. Materialet används sedan till att bli dörrar, fönster, möbler mm.

Möbelsnickare

Tänk att en dag få besöka hotellet som har inrett lobbyn med fåtöljer som just du har skapat, eller att få se det där unika soffbordet i ett skyltfönster med vetskapen – det där har jag gjort. Som möbelsnickare inreder du Sverige och världen, du skapar unika möbler i mindre serier eller specialbeställda inredningar.

CNC-operatör

Med hjälp av skicklig datastyrning är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du som CNC-operatör kan göra.  Du är hjärnan bakom maskinerna och tillsammans bildar ni ett framtidsteam som ansvarar för hela produktionskedjan. Du programmerar, utvecklar och producerar produkter som bygger och inreder världen.

Ytbehandlare

Den sista finishen görs av dig, du får produkterna att skina genom att lacka och måla träet. Du blandar färg och skapar konstverk, manuellt eller med speciella sprutmaskiner. 

Produktionstekniker

Du är produktionens vägvisare och problemlösare. Du ser till att produktionen går bra och att det kommer fram produkter som håller god kvalitet. Du ser vad som behöver förbättras och driver utvecklingen framåt, tillsammans med de kollegor som du också har ansvar för.

Produktutvecklare

När kundernas behov förändras ser du till att produkterna också utvecklas, du kommer på nya innovativa och smarta lösningar som förändrar och förenklar livet för många människor. Du är en idéspruta med teknisk kompetens.

Säljare

Med teknisk och social kompetens förstår du kundens behov och kan erbjuda produkter som motsvarar marknadens förväntningar. Dina kunder kan vara byggvaruhandel, möbelaffärer, husföretag och med talets gåva ser du till att driva företagets försäljning framåt.

Ingenjör bygg 

Det finns många möjligheter och ingen arbetsuppgift är den andra lik. Här får du använda din förmåga att tänka strategiskt och logiskt. Du ser det ingen annan ser.  Du kontrollerar och investerar i ny maskinteknik och du utvecklar nya processer som effektiviserar produktiviteten. Du är hjärnan bakom produktionen.

Tapetserare

När du tänker på tapetserare, tänker du då på ett jobb på en liten verkstad? Äldre möbler som ska kläs om? Det tror de flesta men sanningen är att det även finns fantastiska möjligheter att jobba som just tapetserare hos stora svenska möbelföretag, som producerar möbler med spännande och innovativ design. Som tapetserare sätter du din egen prägel och ger soffan, sängen eller stolen en särskild karaktär, genom att arbeta med olika tyger, material och stoppning.


Här kan du läsa mer om Framtiden är i dina händer - En guide från Trä- och möbelföretagen

Här kan du läsa mer om utbildningar som leder till jobb i trä- och möbelbranschen

Kolla in reportaget om Tilda och Johanna som läser Finsnickeri på Hantverksprogrammet


Kontakt:

TMF - Trä- och möbelföretagen
Storgatan 19 
10204 Stockholm

henrik.smedmark@tmf.se

08-762 72 61

TMF:s hemsida


Senast uppdaterad: 22 nov 2019