Visa gymnasium.se som: Mobil
Så blir du civilingenjör

Så blir du civilingenjör

Civilingenjör – hitta en utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet  Teknikprogrammet

Så blir du civilingenjör på gymnasiet

Om du är intresserad av att jobba som civilingenjör i framtiden är det en bra idé att plugga ett högskoleförberedande program på gymnasiet då yrket kräver studier även efter gymnasietiden. För att vara väl förberedd för fortsatta studier med rätt behörighet är naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet bra val då dessa program ger dig goda kunskaper inom teknik och matematik. Det går naturligtvis bra att välja andra gymnasieprogram men du måste då lägga till kurser för att bli behörig till civilingenjörsutbildningar på universitetet.

Efter gymnasiet studerar du vidare på ett civilingenjörsprogram via ett universitet eller högskola. Efter fem års studier kan du titulera sig civilingenjör med en yrkesexamen på avancerad nivå. Civilingenjörsyrket innehåller en rad olika inriktningar. Exempel på vanliga inriktningar är datateknik, maskinteknik och industriell ekonomi. Det kan kännas svårt att bestämma sig med många olika alternativ, i så fall kan du välja en så kallad “öppen ingång” där du som student har möjlighet att välja inriktning senare i utbildningen.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till civilingenjör på universitetsnivå.

Vad gör en civilingenjör?

Som civilingenjör är möjligheterna nästan oändliga. Vilken typ av civilingenjör du kommer arbeta som beror på vad för inriktning du valt i din utbildning. Som civilingenjör kan du exempelvis jobba med allt från teknisk konstruktion och produktutveckling till planering, marknadsföring och ekonomi.

Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på om du jobbar i privat, statlig eller kommunal sektor. Inom statlig sektor, där de flesta civilingenjörer arbetar, kan du exempelvis jobba som doktorand, lärare eller forskare. Kommunal sektor fokuserar istället på ledning, administration och planering. Yrket passar dig som trivs med att arbeta i grupp då civilingenjörer ofta arbetar i projektgrupper.

Det är vanligt att civilingenjörer arbetar internationellt, därför är det ett bra yrke för dig som är sugen på att jobba utomlands. Du kan då vara anställd på ett svenskt företag som är stationerade utomlands eller direktanställd på ett utländskt företag.

Framtidsutsikter för en civilingenjör

För dig som är utbildad civilingenjör väntar en framtid med stora möjligheter för jobb de närmaste fem till tio åren. Detta gäller för de allra flesta inriktningar inom civilingenjörsyrket.

Källa: Arbetsförmedlingen.se, saco.se

Lönestatistik för civilingenjör

46 000 – 48 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:

*Extra kurser krävs för behörighet till universitetsstudier. 

Bra val av utbildning efter gymnasiet:


« Tillbaka till alla yrken inom tekniskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så blir du GIS-ingenjör

Är du intresserad av analys och geografi? Då kan GIS-ingenjör vara något för dig! Vill du veta mer om hur det är att jobba som GIS-ingenjör och vad har man för lön? Här hittar du mer info om hur du blir GIS-ingenjör och vilket program du ska välja på gymnasiet för att bli GIS-ingenjör!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-01-21

Så framtidssäkrar du din gymnasieutbildning – 3 tips

Den tekniska utvecklingen kommer att få miljontals jobb att försvinna. Vi listar tre tips du kan tänka på för att vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du drifttekniker/supporttekniker

Är du intresserad av data och IT? Då kan drifttekniker/supporttekniker vara något för dig! Hur blir man drifttekniker? Vad har drifttekniker för lön? Vilket gymnasieprogram ska man välja för att bli drifttekniker? Här hittar du mer info om yrket drifttekniker/supporttekniker. 

Läs mer
Hitta ditt drömyrke