Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du bokbindare

Bokbindare

Hur blir man Bokbindare på gymnasiet?

För att bli bokbindare är det vanligaste idag att utbildas på ett företag som betald lärling. Det finns ingen utbildning på gymnasienivå för yrket. Det finns 1-2-årig bokbindarutbildning på folkhögskola. Som privatbokbindare kan man avlägga prov för gesällbrev och mästarbrev.

Vad gör en Bokbindare?

Bokbindare arbetar med böcker, pocketböcker, broschyrer, häften, tidskrifter och andra trycksaker. Tidigare var bokbinderi enbart ett hantverksyrke men i dag utförs arbetet till stor del av maskiner. Att binda böcker för hand är ett hantverksyrke och man arbetar då mot en liten marknad.

Som bokbindare kan man arbeta på fristående bokbinderier eller på företag som arbetar med både tryckeri och bokbinderi, som vanligtvis kallas för partibokbindare eller maskinbokbindare.
Maskinerna för bokbinderi är i allmänhet automatiserade och elektroniskt programstyrda. För att trycksaken ska bli rätt inbunden börjar man med att ställa in olika parametrar på korrekt. Ett exempel på en parameter är trycksakens storlek.

Att böcker binds in för hand sker i liten skala på små bokbinderier, bibliotek och arkiv. På större bokbinderier kan det också finnas en särskild avdelning där man binder böcker för hand. Det kan då handla om exempelvis protokoll från myndigheter eller tidskrifter.

Framtidsutsikter för Bokbindare

Arbetsförmedlingen gör ingen prognos för det här yrket och vad det finns för möjligheter att få jobb i framtiden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Bokbindare m.fl.

26 700 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


I videon får du träffa Senko som berättar hur det är att arbeta på ett tryckeri!


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-12-14

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer