Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du bilförsäljare

Så blir du bilförsäljare

Hur blir man bilförsäljare på gymnasiet?

Om du vill jobba som bilförsäljare efter gymnasiet kan du med fördel läsa Handels- och administrationsprogrammet med inriktning Handel och service. Detta då service och förmågan att knyta kontakt till människor är viktiga egenskaper som bilförsäljare. Även ett bilintresse är till fördel, därför kan även Fordons- och transportprogrammet vara ett bra alternativ när du ska välja gymnasieprogram.

Vad gör en bilförsäljare?

Som bilförsäljare kan du jobba på bilförsäljningsfirmor av olika storlek. Du kan även arbeta i bilen vid demonstration av körning, på olika mässor och events samt ute hos företag som kan tänkas köpa eller leasa bilar.

En viktig egenskap för dig som vill jobba som bilförsäljare efter gymnasiet är att du måste kunna lyssna på och sätta dig in i kundens behov. Du behöver vara insatt i det du säljer så att du kan ge kunden bästa möjliga information. Som bilförsäljare bör du även kunna informera om regler för miljöbilar samt försäkringsvillkor, serviceavtal och finansieringsmöjligheter.

BIlförsäljare är ett säljjobb, och som med alla säljjobb är yrket som bilförsäljare fyllt av kontakter. Att kunna ge god service och vara på gott humör trots att man är stressad är viktiga egenskaper.

Framtidsutsikter för yrket bilförsäljare

Arbetsförmedlingen gör ingen långsiktig prognos för detta yrke. Arbetsförmedlingen bedömer att bilförsäljare möter en arbetsmarknad i balans det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:

« Tillbaka till alla yrken inom Försäljning, inköp & marknadsföring
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 sep 2018