Bagare – hitta din utbildning här:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Hur blir man bagare på gymnasiet?
Vill du bli bagare är det bra att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Inriktning Bageri och konditori är ett bra val. Bagare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev. Det finns även lärlingsutbildningar samt komvux.
Vad gör en bagare?
Som bagare arbetar du i ett bageri med bakning av bröd, kakor, tårtor och mycket mer. Du har kunskap om råvaror, kemiska processer, maskiner och annan utrustning som kan behövas för att klara arbetet som bagare. Du kan arbeta på ett industribageri, ett mindre, privat bageri eller på ett konditori. På industribagerier förekommer det ofta natt- och helgarbete.
Framtidsutsikter för bagare
Branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer bedömer att behovet av bagare kommer vara stort de kommande 5–10 åren. Det finns alltså mycket goda framtidsutsikter för dig som väljer att utbilda dig till bagare.
Källa: Arbetsförmedlingen, Sveriges bagare & konditorer
Lönestatistik för Bagare och konditorer
30 300 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022
Bra val av gymnasieprogram:
Bra val av utbildning efter gymnasiet:
« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang och resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö