Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du apotekstekniker

Apotekstekniker

Hur blir man apotekstekniker på gymnasiet?

För att bli apotekstekniker behöver du inte ha läst någon specifik gymnasieutbildning. Ett bra val kan vara att läsa till exempel Vård- och omsorgsprogrammet. Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång (300 YH-poäng). Vissa utbildningar kräver dock att du har läst Engelska 6 och Naturkunskap 2.

Vad gör en apotekstekniker?

Apotekstekniker är specialister på receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter. I jobbet ingår både försäljning och rådgivning på ett apotek. I arbetet ska man ha kunskap om ett brett sortiment av produkter för att kunna ge professionell egenvårdsrådgivning. Det är mycket serviceinriktat att arbeta som apotekstekniker eftersom man varje dag möter kunder med olika behov.

Apotekstekniker arbetar oftast på apotek. Man kan också arbeta på dosapotek eller inom läkemedelsindustrin. Apoteksteknikerns uppgift är att hjälpa kunderna vid inköp av receptfria läkemedel och ge råd om exempelvis hygien, tandvård och solskydd. I yrket har man kunskap om ett brett sortiment av produkter. Till exempel kan det handla om läkemedel som tidigare har varit receptbelagda eller receptfria läkemedel för djur.

I apoteksteknikerns jobb ingår försäljning, varuhantering och arbete med kampanjer och skyltning. Det kan också ingå i apoteksteknikerns jobb att ansvara för apotekets lager. Idag är det många apotek som har öppet både kvällar och helger vilket gör att man måste vara beredd på att man kan behöva jobba obekväma arbetstider.

Framtidsutsikter för apotekstekniker

Det finns ingen prognos från Arbetsförmedlingen som visar hur arbetsmöjligheterna kommer se ut för yrket på sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Apotekstekniker

27 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 11 sep 2019

Hitta ditt drömyrke