Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du anläggningsdykare

Så blir du anläggningsdykare

Hur blir man anläggningsdykare på gymnasiet?

Det finns flera olika möjligheter för dig som vill utbilda dig till anläggningsdykare. Ett smart val kan vara att börja med att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet.

Alternativ 1: Traditionell lärling
Det är bra att ha en byggbakgrund i trä, betong eller anläggning och eventuellt även ett yrkesbevis i något av dessa yrken. Du ska också ha en grundläggande dykutbildning. Efter det söker du anställning som dykarlärling på något av landets dykeriföretag.

Alternativ 2: Skolförlagd utbildning
Du kan gå en kvalificerad yrkesutbildning, 80 KY-poäng under 80 veckor på heltid. Utbildningen innehåller bland annat dykerimedicin, arbetsmiljöfrågor, engelska och teknologi, dykning med vanligt förekommande utrustningar, formsättning, armering och betonggjutning, borrning och sprängning. En tredjedel av din utbildning består av praktik på dykeriföretag.

Alternativ 3: Skolförlagd utbildning utomlands
Det finns ett flertal platser utomlands där du kan få en grundläggande dykutbildning och erhålla ett dykcertifikat, IDSA level 3, som motsvarar det svenska B-certifikatet. När du blir anställd i Sverige kan sen dykeriföretaget i Sverige validera dina kunskaper och tidigare erfarenheter och därefter får du antingen en utbildningsbok eller en dykarbok beroende resultatet från utvärderingen.

Vad gör en anläggningsdykare?

Som anläggningsdykare jobbar man med de flesta arbeten som utförs under vattnet när man bygger eller reparerar broar, farleder, hamnar och kraftverk. Det är alltså en anläggningsarbetare som har sin arbetsplats under vattenytan. I dina arbetsuppgifter ingår till exempel att borra, spränga, schakta, svetsa, bygga formar, gjuta och armera. Dykarbeten kan utföras på ner till 50 meters djup men oftast sker de på grundare vatten.

Jobbet som anläggningsdykare är omväxlande, men också krävande. Det ställs höga krav på både din fysik och yrkesskicklighet. Du måste ha god kondition och hälsa och samtidigt vara psykiskt stabil för att klara av pressade situationer som kan uppstå. I jobbet ställs du många gånger inför problem som måste lösas under tuffa förhållanden. Det är då viktigt att kunna lita på ditt omdöme och kreativa förmåga. Dykningarna utförs många gånger i extrema miljöer där det krävs att du kan kombinera din yrkesskicklighet med ditt dykkunnande.

Framtidsutsikter för anläggningsdykare

Inom bygg- och anläggningssektorn är behovet av kvalificerade dykare stort och man räknar med att efterfrågan på dykare kommer att öka. Cirka hälften av de dykare som har det som sitt yrke jobbar idag som anläggningsdykare. Andra jobb dykare har är till exempel polis, brandkår och räddningstjänst.

Källa: Byggare.com


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 sep 2018

Hitta ditt drömyrke