Tjej som tekniskt befäl i maskinrummet

Så blir du tekniskt befäl

Tekniskt befäl – hitta en utbildning på:

Sjöfartsutbildning

Så blir du tekniskt befäl på gymnasiet

För att i framtiden jobba som tekniskt befäl så krävs det utbildning, erfarenhet och tid till sjöss. Därför är en sjöfartsutbildning på gymnasiet en fördel för dig som vill bli tekniskt befäl, eftersom det ger dig möjlighet att välja kurser som förbereder för vidare högskolestudier på Sjöingenjörsprogrammet. Väljer du ett sjöfartsgymnasium som erbjuder sjötid kan du dessutom förkorta dina högskolestudier.

Efter gymnasiet kan du läsa Sjöingenjörsprogrammet på högskolan – Linnéuniversitetet i Kalmar eller Chalmers i Göteborg.
När du klarat din högskoleexamen samt fullgjort praktik till sjöss kan du få anställning som fartygsingenjör.
Därefter kan din behörighet bytas ut mot högre behörigheter och slutligen kan du bli tekniskt befäl.
För att få behörighet att arbeta på sjön krävs det att du uppfyller de medicinska kraven för syn, hörsel och hälsa.

Vad gör ett tekniskt befäl?

Som teknisk chef har du det ledande ansvaret för drift och underhåll av maskiner och den tekniska utrustningen ombord. Samt den ekonomiska delen kring maskinområdet. I arbetet ingår också kontakt med myndigheter, rederier, hamnar osv. Arbetet som tekniskt befäl innebär mycket spännande men även problematiska situationer som du tillsammans med ditt team ställs inför att lösa.

Arbetet ombord ger möjlighet till mycket fritid och frihet – med tanke på de varierande arbetstiderna. Det innebär ofta att du är till sjöss en längre tid och sedan ledig lika länge med samma lön.

Framtidsutsikter för tekniskt befäl

Efterfrågan på tekniskt befäl bedöms inom de närmaste åren vara stort – främst internationellt.

Källa: arbetsförmedlingen.se, chalmers.se, saco.se, försvarsmakten.se

Lönestatistik för tekniskt befäl

43 400 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021