Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Ett gymnasieår utomlands i Spanien

Studera ett år i Spanien under gymnasiet

Talar du spanska och vill förbättra dina språkkunskaper ytterligare? Då finns möjligheten att studera ett gymnasieår i Spanien!

Under ditt utbytesår i Spanien kommer du kunna förbättra din spanska, få en ökad förståelse för den spanska kulturen och framförallt lära känna en massa nya vänner i landet. Under din tid i Spanien bor du hos en spansk värdfamilj. Som gymnasieelev placeras du oftast i någon av Spaniens mindre eller medelstora städer. De skolor du kan placeras på ligger utspridda över hela landet.

När du blivit antagen till ett Ettårsprogram i Spanien placeras du på en gymnasieutbildning som motsvarar den gymnasieutbildning du har gått hemma i Sverige. Efter att ha gjort dig lite hemmastadd i den nya miljön kommer du att delta i gymnasieundervisningen på samma sätt som andra spanska elever gör. Du deltar med dem i de prov och uppgifter som ges och får också samma betygssättning som dem. Du kan söka till ettårsprogrammet i årskurs ett eller två i gymnasiet.

Hur bekostar jag mitt gymnasieår i Spanien?

Under ditt gymnasieår i Spanien får du studiemedel från CSN. Hur mycket pengar du får i studiehjälp beror på läsårets längd. Dessutom får du ett inackorderingsbidrag på 1190-2350 kr varje månad utöver de pengar du får från CSN. Bidraget kan hjälpa till att täcka en del av de kostnader du har för till exempel boende och skolmat. Du behöver inte betala någon skolavgift under Ettårsprogrammet i Spanien. Däremot betalar du för själva resan, försäkringar och fickpengar.

Hur söker jag till ett gymnasieår i Spanien?

Du söker till ett gymnasieår i Spanien genom Utbildnings- och högskolerådet (utbyten.se). Du skickar in ett brev om dig själv på max två A4-sidor, passfoton och ditt slutbetyg från grundskolan samt eventuellt utdrag från dina gymnasiebetyg. Din ansökan bedöms också utifrån referenser och en intervju. Du söker till Ettårsprogrammet med start den 20:e november och med sista ansökningsdatum den 31:a december.

Divider

Studiehjälp inom EES och Schweiz

STUDIEHJÄLP I EES & SCHWEIZ

Vilka typer av studiemedel har du rätt till som studerande inom EES och Schweiz, och vad krävs för att få dem?

 Ta reda på det här

Ettårsprogram i Frankrike

ETTÅRSPROGRAM I FRANKRIKE

Bonjour! Ta dina franskakunskaper till en ny nivå genom att läsa ettårsprogram i Frankrike.

 Mer information, s'il vous plaît

Ettårsprogram i Tyskland/Österrike

ETTÅRSPROGRAM I TYSKLAND/ÖSTERRIKE

Hallo! Om du studerar tyska och är intresserad av att ta dina spårkkunskaper till en ny nivå kan du läsa ett gymnasieår i Tyskland eller Österrike.

 Jag är nyfiken

Senast uppdaterad: 22 mar 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-19

Svensk gymnasieutbildning på distans

Det finns möjlighet för dig som bor utomlands under din gymnasietid att läsa hela eller delar av din gymnasieutbildning på distans. Du kan välja mellan Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet. Det är samma kurs- och läroplaner för dessa gymnasieutbildningar på distans som för de svenska gymnasieutbildningarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-22

Utbytesår/High School-år

Om du vill studera utomlands under något av dina tre år på gymnasiet så kan du välja att gå ett år på High School eller läsa ett ettårsprogram ute i Europa. Ett år utomlands under gymnasietiden är ett minne för livet och ett otroligt utvecklande studieår. Du får möjligheten att ta del av en ny kultur, lära dig ett nytt språk och träffa många nya vänner samtidigt som du studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-23

Studiehjälp vid United World College (UWC)

För dig som studerar på United World College (UWC) finns möjlighet till studiehjälp även om en liknande utbildning finns i Sverige. UWC är en samling gymnasieskolor runt om i världen vars syfte är att främja fred, internationell förståelse och ansvarstagande för vår gemensamma framtid. På UCW läser du gymnasieprogrammet International Baccalaureate (IB).
Läs mer