Visa gymnasium.se som: Mobil
Visar 1-1 av 1 träffar
  • = Riksintag
Visar 1-1 av 1 träffar
 

Läs mer om Tågtekniker

Mer om Tågtekniker

Tågteknikutbildningen kommer att förbereda dig inför jobb som tågmekaniker. Branschen utvecklas ständigt och har därför behov av kunnig personal. Tågteknikutbildning kommer att ge dig kunskap om bland annat felsökning och service av tågfordon. Du kommer bland annat att läsa kurser som programmering och mätteknik och få kunskaper om tågtekniska konstruktioner i olika typer av tågfordon. Du kommer också att få lära dig att underhålla, felsöka och åtgärda fel i spårfordon. Säkerhet och kvalitet är också en viktig del i utbildningen.

Efter tågteknikutbildningen på en gymnasieskola kan du arbeta som tågmekaniker. Du har också möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Framtiden och tågtekniker

För att bli tågtekniker måste man välja en tågteknikutbildning på en yrkeshögskola. Det är en utbildning med mycket praktiskt arbete. På Tågteknikutbildningen får du lära dig allt från mekanik med hjul och lager till datoriserade kommunikations- och övervakningssystem. Tågtekniker är kunniga på många olika plan och har ett omväxlande arbete. Efter utbildningen ska du ha kunskaper om datateknik, mekanik, elektronik och automation. Du ska alltså hantera all teknik som finns i tåg. Utbildningen vid yrkeshögskolan har en teknikbredd som också passar inom andra branscher som arbetar med tekniskt underhåll.

Praktik

Under Tågteknikutbildningen kommer du ha praktik (arbetsplatsförlagda lärande) som bidrar till att eleven ska utvecklas yrkeskunskaper och förstå hur det går till ute i verkligheten.