Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-1 av 1 träffar
 

Gymnasieutbildning mot Tåg- och järnvägsutbildning

Tåg- och järnvägsutbildningar

Skulle du vilja jobba inom tågbranschen i framtiden? Tycker du om att åka tåg och är intresserad av att utbilda dig till lokförare, järnvägstekniker eller järnvägsingenjör? Då är tågbranschen något för dig. Gymnasieprogram som förbereder dig inför ett jobb inom tåg och järnväg kan vara Bygg- och anläggningsprogrammet och El- och energiprogrammet

Tåg

Det finns många olika yrkesmöjligheter inom tågbranschen. Lokförare är ett av dem. Som lokförare arbetar du naturligtvis med tågets körningar, säkerhet och ordning ombord på tåget. Du måste alltid vara på din vakt, det är din uppgift att slå på tågets kommunikationsradio och annan teknisk utrustning och ställa in bromsarna. Tågmästare är en benämning som inte finns kvar men är en tågvärd med högre säkerhetsfunktion, det är den person som säljer biljetter, kontrollerar färdbevis och sköter högtalarutrop. Tågvärd är all personal ombord på ett tåg. Tågvärd ett samlingsbegrepp för all personal ombord: servicepersonal, biljettgranskare, konduktörer eller tågmästare.

Lokförare

Lokföraren tillsammans med tågvärden ansvarar för säkerheten och ordningen ombord på tåget. Lokföraren har kontroll på hastighet och kontakt med tågvärdar och trafikledning under resan. Arbetar man på ett tåg är arbetstiderna väldigt varierande med tanke på att resorna är både dagtid, kvällstid och på natten. Lokförare är ett krävande yrke för dig som är självständig, stresstålig och noggrann. Yrket innebär att vara säkerhetsmedveten och kunnig i trafikföreskrifter men också om att ge service inom persontrafik och godstransporter och att ha kunskaper om olika fordon. Lokföraren ska också kunna hantera plötsliga och oväntade situationer och kunna göra flera saker samtidigt utan att bli stressad. Man måste också vara beredd att arbeta alla tider på dygnet och ibland sova på annan ort.

Järnväg

Järnvägen är en framtidsbransch. Idag utbildas dagens och morgonsdagens bantekniker, eltekniker och signaltekniker. Du kan också utbilda dig till Järnvägsingenjör efter gymnasiet. Det är en teknisk utbildning som du kan läsa på universitet eller högskola. Det är ett stort behov av järnvägstekniker idag.

Det finns några olika vägar att gå om du vill gå en utbildning inom tåg och järnväg. Vill du bli lokförare eller järnvägstekniker kan du gå en Yh-utbildning. På bland annat KTH kan du läsa järnvägsrelaterade kurser i civilingenjörs- och masterprogram och även enstaka kurser.

Tågteknik

Det byggs alltfler nya moderna järnvägssystem med avancerade tekniska lösningar och elektroniska styrsystem. Tågteknik är en utbildning som leder raka vägen till jobb inom järnvägen.

Jämför dina favoriter
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information