Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

  • = Riksintag
Visar 1-20 av 36 träffar
12

Bli Stylist på gymnasiet!

Är du intresserad av utseende, stil och mode? Då kanske du vill jobba som stylist, med att styla kända och okända personer inför events och modereportage!

Du kan läsa till Stylist inom Hantverksprogammets inriktning Övriga hantverk. Inriktningen ger dig kunskaper och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom den valda profilen. 

Kläder, smink och accessoarer som jobb!

Yrket stylist innebär att jobba med att välja ut kläder, smink, acessoarer, skor samt ibland även makeup och frisyr. Ofta jobbar stylister med personer som ska synas i offentliga sammanhang – som på galor, i modereportage, reklamkampanjer, musikvideor eller inför konserter. Det är dock en skillnad mellan att jobba som kostymör och stylist, då en kostymör jobbar med fiktiva karaktärer i film och TV-serier.

Som stylist jobbar man ofta i team med andra yrkesutövare som arbetar med delar av en persons utseende, så som make up-artister, frisörer och företrädare för mode- och designföretag. Ofta är det du som stylist som knyter ihop de olika rollerna och samordnar stylingens olika komponenter.

Stylist på modehus eller Personal shopper

Många stylister som jobbar för modemagasin och kändisstyling får kollektionsprover från modehus och modekedjor för att använda i stylinguppdrag och på så vis ge exponering åt olika klädmärken. I Stylistrollen kan det också ingå att inhandla kläder och attiraljer åt sina kunder, så kallade Personal shoppers. Du kan också få i uppdrag att organisera, styla och inreda garderober åt privata uppdragsgivare.

Arbetsförhållanden för stylister är ofta utmanande och många jobbar som frilansare och egenföretagare. Du kan också arbeta som anställd på modellagenturer, modetidningar, skivbolag eller produktionsbolag inom TV.

Efter stylistutbildningen på gymnasiet

Det kan vara bra att tänka på att det finns ganska hård konkurrens om stylistjobben i Sverige. Oavsett om du vill jobba som stylist efter gymnasiet, kan du på Hantverksprogrammet, Som stylist får du en spännande, annorlunda och kreativ utbildning som ger dig kunskaper om färg, form och stil.

För att bredda dina valmöjligheter kan du läsa till ämnen för högskolebehörighet. För grundläggande högskolebehörighet behöver du läsa utökat program med 100 poäng och det krävs att skolan erbjuder svenska 2 och 3 (alternativt svenska som andraspråk 2 och 3) samt engelska 6 som individuellt val. Ett annat alternativ är att läsa in hela den grundläggande högskolebehörigheten som utökat program.

Favoriter
Reportage
Erik Montoya gick på DBGY: "Alla...

Läs intervjun med Erik Montoya, alumn från DBGY och yngst i Sverige att få bära de prestigefyllda guldnycklarna ”Les Clefs d’Or”.

Läs mer
Hanna, Cassie och Erfan berättar...
S:t Martins Gymnasium

Hanna, Cassie och Efram läser helt olika utbildningar på samma skola! Hanna läser andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Textil design. Cassie pluggar tredje året på på Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Måleri och Efran går fordonsprogrammet inriktning personbil på år 2.

Läs mer
Galbayar och Andreas läser på Od...
Odengymnasiet

Galbayar läser första året på teknikprogrammet på Odengymnasiet. Andreas läser andra året på samhällsvetenskapsprogrammet. Här berättar de om hur det är att läsa på Odengymnasiet, vilka framtidsdrömmar de har och mycket mer. 

Läs mer
Hanna trivs på Drottning Blanka

Hanna läser Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Träning och ledarskap på Drottning Blankas Gymnasieskola. Nedan berättar Hanna om sin utbildning och delar med sig av sina bästa tips gällande gymnasievalet.

Läs mer
Emilia, Sofia och Signe är eleve...

Emilia, Sofia och Signe är alla elever på Drottning Blankas Gymnasieskola Söderport i Malmö. I det här reportaget kan du läsa lite mer om hur de tycker det är att vara elever på skolan.

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information