Idrottsprofil (LIU)

Studera samtidigt som du utövar din sport

Vill du kunna ägna tid åt din idrott under skoltid? Att gå en idrottsprofil (LIU) innebär att du kan kombinera studierna med den sport du spelar. Du har alltså möjlighet att satsa på din idrott samtidigt som du går ett vanligt gymnasieprogram.
Visar 1-20 av 23 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 23 träffar
1
2

Vad är en idrottsprofil (LIU)?

LIU står för lokal idrottsutbildning och innebär att idrottsklubbar samarbetar med olika gymnasieskolor. Du får möjligheten att gå ett vanligt gymnasieprogram samtidigt som du kan  utöva din sport några gånger i veckan. 

Varför gå på en idrottsprofil (LIU)?

Att gå en lokal idrottsutbildning på gymnasiet gör att du kan vidareutvecklas inom din sport. Välutbildade elittränare är tillgängliga  under hela utbildningen. Du får ett individuellt träningsprogram för att du ska få en anpassad träning och så bra förutsättningar som möjligt för att bli bättre på din idrott. 

Du har samma möjligheter som elever som inte går en idrottsprofil. Du behöver inte välja bort andra gymnasiekurser utan du får den behörighet som behövs för högre studier så att du är förberedd för framtida studier och yrkeslivet. 

Utöver att du utvecklas inom din sport har träning positiva hälsofördelar när det kommer till studieresultat. Daglig fysisk aktivitet stärker minne, koncentration och kreativitet vilket i längden bidrar till förbättrade resultat i skolan.

Vad finns det för idrottsprofiler (LIU)?

Det finns ett stort utbud av olika idrotter som du kan kombinera med studierna:

  • Fotboll
  • Brottning
  • Innebandy
  • Padel
  • Hockey
  • E-sport
  • Ishockey
  • Träning 
  • Puckelpist
  • Basket
  • Ridning

Idrottsprofil (LIU) finns främst i Stockholmsområdet men även i Nässjö, Härnösand, Sunne och Palma i Mallorca. 

Hur ansöker jag till en idrottsprofil (LIU)?

En ansökan till LIU kan se olika ut på olika skolor. Du kan hitta information om hur ansökan går till genom att klicka på de skolor som finns i listan ovan. Det går att ta direkt kontakt med den skola du är intresserad av för att få reda på hur du går tillväga med ansökan.

Jämför dina favoriter
Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer
Nadja läser hotell- och turism p...

Nadja drömmer om att jobba utomlands i framtiden. Läs mer om varför hon valde Väsby nya gymnasium!

Läs mer
På Tumba Gymnasium är det jätteb...

Andrina går Samhällsvetenskaps-programmet och Titti läser Ekonomiprogrammet på Tumba Gymnasium. De trivs båda jättebra på skolan och är nöjda med lärarna och undervisningen. I det här reportaget får du höra dem berätta om hur det är att vara elev på Tumba Gymnasium och varför de rekommenderar just dig att söka hit.

Läs mer
Amanda kombinerar studierna med ...
Svenska Skolan Mallorca

Amanda Wretenheim Skog är 16 år gammal och kombinerar sina gymnasiestudier med ridningen. Läs mer här om hur det fungerar!

Läs mer
Spetsutbildning i biomedicin
Härnösands gymnasium

– Jag sökte hit för att jag är intresserad av biologi och för att jag ville gå ett högskoleförberedande program. Jag har alltid gillat biologi, säger Mira Li Jansson.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information