Visa gymnasium.se som: Mobil
Visar 1-50 av 131 träffar
  • = Gymnasieskolan har ett eller flera elevreportage
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-50 av 131 träffar

Gymnasieutbildning mot Djur

Mer om inriktningen Djur

Drömmer du om att arbetar med djur som hund, häst, eller delfiner? Kanske vill du arbeta med djursjukvård eller som djurskötare på en ridskola eller i en djurpark?

Fördjupa dig inom arbete med hästar, hundar, djurparksdjur - eller naturvetenskap!

Genom att välja inriktningen Djur på Naturbruksprogrammet får du chansen att sätta djurens bästa i fokus och kanske ta ansvar för djur. Arbetet kan ibland vara tungt men också mycket givande. Du har mycket att välja på för att hitta en djurutbildning på gymnasiet som passar just ditt intresse. Olika gymnasieskolor erbjuder olika profiler på djurinriktningen. Exempel på profiler och fördjupningar är djurvård, djurpark, hund, häst och sällskapsdjur. Du kan också läsa fördjupning i naturvetenskap. På så vis förbereds du för vidare studier och får behörighet för att läsa vidare till exempelvis veterinär eller hippolog.

Lär dig utfodra och sköta om djur

Många moment under din gymnasieutbildning med inriktning Djur innehåller aktiviteter kring djur i det vilda, på bondgård eller i djurpark. Du kan också läsa för att bli ridlärare. Idag är det också många som frågar efter djurskötare. Du kommer att få lära dig hantera, utfodra och sköta djur. Det finns många gymnasieskolor som också erbjuder dig att ta med ditt eget djur till skolan.

Att läsa inriktningen Djur på gymnasiet innebär att du får en mycket praktisk utbildning. Eftersom Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram ingår praktik, det vill säga APL (arbetsplatsförlagt lärande). Genom din praktik har du mölighet att tidigt få in en fot i arbetslivet och lära känna värdefulla kontakter inom djurbranschen. Du ökar din erfarenhet och kompetens inom olika djuryrken, vilket underlättar när du sedan ska söka jobb efter gymnasiet.

Det kan vara bra att tänka på att arbete med djur ibland kan vara tungt. Du bör också vara säker på att du inte har några allergier som kan skapa obehag i ditt kommande yrke.

Jobb- och studiemöjligheter efter inriktningen Djur

Efter att ha läst inriktningen Djur på Naturbruksprogrammet finns många valmöjligheter. Du kan exempelvis arbeta på hunddagis, som hästskötare, på zoo, i djurparker, eller på andra anläggningar med djur. Det finns också möjlighet att starta ett eget företag efter att du gått en gymnasieutbildning med inriktning Djur.

Vill du vidareutbilda dig kan du också läsa vidare på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet. För att komma in på SLU krävs dock att du har läst en naturvetenskaplig profil med kemi, biologi och fysik. SLU finns på flera olika orter i landet och erbjuder utbildningar till exempelvis djurvårdare, djurskyddsinspektör, hippolog eller agronom. 

Läs till veterinär efter gymnasiet

Med den naturvetenskapliga profilen har du även möjlighet att läsa vidare för att bli veterinär, vilket kräver studier på Sveriges Lantbruksuniversitet. Veterinärutbildningen är 5,5 år lång och omfattar 220 högskolepoäng. Det finns också flera skolor utomlands som accepterar svenska veterinärstudenter.

Källa: Arbetsförmedlingen, Skolverket

Favoriter
Reportage
Burak, Emelie och Fanny pluggar ...

Burak läser Lantbruk, Emelie läser på Hästinriktningen och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

På Berga Naturbruksgymnasium får du plugga och arbeta praktiskt olika djur, direkt på skolan. Du har även möjligheten att bo på internat i skolan där du kan träffa vänner, delta i aktiviteter och få hjälp med studierna. 

Klicka här för att läsa hela reportaget
Elise, Manfred och Molly berätta...

Elise Hansson är snart 18 år och läser Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. Manfred är 17 år och läser Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Anläggningsfordon. Molly är 16 år och läser på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur.

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information