Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Transportteknik

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
23 april, 2024 16:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 140 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 80,0
(medelvärde: 175,2)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
23 april, 2024 16:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 140 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 80,0
(medelvärde: 175,2)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet inriktning transportteknik

Du som väljer inriktning Transportteknik utbildas till yrkesförare / lastbilsförare. Du förbereds för ett viktigt jobb med stort ansvar. Du kör mycket lastbil men du träffar också nya människor och upplever nya miljöer.

Mycket mer än att köra lastbil

Gillar du att sitta bakom ratten? Känns det bra att arbeta aktivt och självständigt samtidigt som du träffar många nya människor? Då är Transportteknik en spännande möjlighet för dig.

Inriktningen Transportteknik på Fordons- och transportprogrammet förbereder dig för jobb som yrkesförare/lastbilsförare. Du får en attraktiv utbildning som svarar mot branschens önskemål. Detta betyder att du kommer ha mycket goda chanser att få jobb direkt efter utbildningen.

Exempel på arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för en yrkesförare/lastbilsförare kan se olika ut. Det kan exempelvis innebära att du lämnar pallar och paket hos kunder på förmiddagen och sedan gör hämtningar på eftermiddagen. Du kanske till och med lämnar Sverige och transporterar gods runt om i Europa. Eller så kan du spendera dagen på en byggarbetsplats.

Du som läser Transportteknik kan även arbeta med schakt, vilket innebär att du hämtar sand, betong och annat byggmaterial för att sedan anlägga på plats med maskin.

Ta körkort på skoltid

Du som går inriktning Transportteknik har möjlighet att få flera behörigheter under din utbildning:

  • B-körkort (personbil, vilket räcker långt i dag för att arbeta i branschen)
  • C-körkort (för att köra tung lastbil)
  • CE-körkort (tung lastbil med tungt släp)
  • Körkort för truck
  • Du får också ta ett Yrkesförarkompetensbevis (YKB) vilket krävs för att arbeta som yrkesförare.

Så går utbildningen till

Du lär dig bland annat om olika fordon, trafikregler, de lagar och förordningar som gäller för transport samt arbetsmiljö och säkerhet. Du får också en grundläggande utbildning om den teknik som finns i olika fordon, till exempel fordonens motorer.

På Bergstrands får du mycket APL (yrkespraktik). Vi har ett nära samarbete med små och stora transportföretag. Du kommer ut i verkligheten och lär dig nya saker varje dag. Samtidigt är din praktik en slags "provanställning". Många av våra elever anställs av praktikföretaget när utbildningen är klar.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transportteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Uppsala

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Transportteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Uppsala. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Uppsala kommun Gymnasieantagningen, 753 75 UPPSALA
Telefon: 018-727 20 50
Mejladress: gymnasieantagningen@uppsala.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transportteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Bergstrands gymnasium Uppsala
Hanseliusgatan 21
754 50 Uppsala

Bergstrands Gymnasium Uppsala - för dig på väg mot ett viktigt jobb!

Bergstrands Gymnasium Uppsala förbereder dig som elev för ett kommande yrkesliv inom ett viktigt jobb. Vår målsättning är att du som elev ska bli anställningsbar direkt efter examen. Då har vi lyckats med vårt uppdrag! Bergstrands Gymnasium Uppsala är ett...

Läs mer om Bergstrands gymnasium Uppsala och visa alla program.

Sponsrad