Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm
Programinformation
Stockholm
Antal elever: 34 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet
 • Antagningspoäng: 182,4
  (Lägsta: 97,5) * statistik från 2017
(Läs mer) Öppet hus
2019-11-27

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet med inriktning Personbil på Yrkesplugget i BrommaPersonbilsteknik och MC-teknik
På Yrkesplugget gymnasieskola i Stockholm kan du läsa Fordons- och transportprogrammet med inriktningen Personbil. Inom inriktningen finns också profilen MC-teknik. Läs mer om MC-teknik här!

Personbilstekniker - Bilmekaniker

Som bilmekaniker kan jobbet innebära att du ena stunden arbetar med den senaste datatekniken och i den andra plockar isär en riktigt gammal motor. Varje dag är unik och det är en fördel om man är lite av en problemlösare med fantasi. 

Självständigt arbete

Ditt arbete innebär att genomföra service, göra felsökning och reparera. Då elektroniken i bilar ökar, utgör elreparationer en stor del av arbetet. Arbetet är ofta databaserat då moderna bilar innehåller datorer som styr till exempel bromsar och motorsystem. Som bilmekaniker arbetar man mycket självständigt och är nästan alltid specialiserad på vissa moment.

"Arbetsutsikterna ser fantastiska ut på kort sikt (då räknar vi 5 år som kort sikt). De ser bra ut på längre sikt också, men då kommer kraven på de vi anställer att förändras. Jag vet att Yrkesplugget har väldigt bra samarbeten och lär ut inom den senaste tekniken.
– Carl-Henrik Gustavsson, servicechef på Volkswagen Bromma"

Stor efterfrågan på bilmekaniker

Utbildningen innehåller alla de arbetsmoment och metoder som behövs för att kunna reparera både moderna och äldre personbilar. Yrkespluggets personbilsteknik arbetar med de senaste programmen för felsökning vilket är ett viktigt arbetsmoment. Att hitta ett fel i en bil kan ibland ta längre tid än att åtgärda själva felet.

På Yrkesplugget arbetar du självklart med flera olika bilmärken. Men i yrkeslivet specialiserar sig en del mekaniker och arbetar bara med ett märke.

Exempel på praktikplatser

 • Bilia Personbilar
 • Bavaria BMW
 • Volkswagen
 • Mercedes

En bransch som ökar i framtiden är den tunga trafiken. Där kommer efterfrågan på bilmekaniker vara stor. Vill du senare studera vidare kan du utbilda dig till arbetsledare på yrkeshögskolan. En annan väg är att specialisera dig på hybridmotorer. Under år 2 kan du välja kurser för att bli behörig till högskola och universitet. Du väljer även fördjupningskurser som läses till största delen i trean.

Högskolebehörighet

För grundläggande högskolebehörighet krävs:

 • Betyg i alla ämnen och minst 2 250 poäng måste vara godkända. 
 • Gymnasiearbetet ska ingå i de godkända kurserna.
 • Godkänt betyg i Engelska 5 och 6 samt Svenska, alternativt Svenska som andraspråk, 1, 2 och 3.
 • I matematik någon av kurserna 1a, 1b, 1c – Dessa kurser läses inom ramen av individuellt val och utökat program.
Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Bli MC-tekniker på inriktningen Personbil

Fordons- och transportprogrammet med inriktning MC-teknik på Yrkesplugget i Bromma
MC-teknik i Stockholm
Som mekaniker har du en tät dialog med kunden för att fastställa felet, uppskatta tid och pris för åtgärden när kunderna lämnar in sina motorcyklar. Under utbildningen får du praktisera på företag som Kawasaki, Harley Davidson, MC-varuhuset och Hela hojen.

Specialkunskap

Du arbetar med komponenter som oftast är små och att vara noggrann och försiktig är en fördel. Dagens MC är datoriserade och blir det i allt större utsträckning. Det innebär att man till stor del arbetar i datorer ute på golvet i verkstaden. På utbildningen i MC-teknik lär du dig att hantera alla databaserade instrument. Du får också specialkunskap för MC vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet. Eftersom man på en motorcykel ofta arbetar med hela fordonet blir kunskapen bred och omfattande.  

En växande bransch

MC-mekaniker är idag ett bristyrke. Branschen expanderar då mopeder och skotrar blir alltmer populära. Men en MC-mekaniker har också möjlighet att arbeta med till exempel båtmotorer eller andra småmotorer. Ja, med service av alla slags motorer på företag, verkstäder eller för de större motormärkena. Vill du senare gå vidare inom yrket finns yrkeshögskolor för vidareutbildning till arbetsledare eller varför inte konstruktör. För att få grundläggande behörighet till högskolestudier så krävs vissa kurser i svenska och engelska. Du har rätt att läsa dem inom ramen för ditt program.

Högskolebehörighet

För grundläggande högskolebehörighet krävs:

 • Betyg i alla ämnen och minst 2 250 poäng måste vara godkända. 
 • Gymnasiearbetet ska ingå i de godkända kurserna.
 • Godkänt betyg i Engelska 5 och 6 samt Svenska, alternativt Svenska som andraspråk, 1, 2 och 3.
 • I matematik någon av kurserna 1a, 1b, 1c – Dessa kurser läses inom ramen av individuellt val och utökat program.

Film

Hur är det att läsa Personbilsteknik på Yrkesplugget? Det får du veta mer om i den här videon.

   

Fortsatta studier

Vill du studera vidare efter programmet kan du exempelvis utbilda dig till arbetsledare på yrkeshögskolan eller specialisera dig hybridmotorer. Om du vill få grundläggande behörighet till högskolestudier så har du möjlighet att få det på Yrkesplugget, men det krävs att du läser några extra kurser.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Personbil

Som boende i samma kommun som Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Få ansökningskoden Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@ksl.se

Reportage

Möt elever på Yrkesplugget i Bromma

Möt elever på Yrkesplugget i Bromma

Läs mer Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm

Möt eleverna William, Julia och Nima som berättar hur det är att läsa på Yrkesplugget i Bromma, Stockholm. 


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Personbil så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm

Yrkesplugget Bromma

Yrkesplugget i Bromma, Stockholm vill få dig som elev att växa som individ och förbereda dig för ett kommande yrkesliv. Sociala, kommunikativa kompetenser och entreprenörsanda är viktiga egenskaper och skolans mål är att hjälpa dig att utveckla dessa under din...


Läs mer om Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

 Visa telefonnummer
yrkesplugget.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Fordons- och transportprogrammet, Personbil, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Reportage
Möt elever på Yrkesplugget i Bromma

Möt eleverna William, Julia och Nima som berättar hur det är att läsa på Yrkesplugget i Bromma, Stockholm. 

Läs mer