Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, MC

Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm
Programinformation
Stockholm
Antal elever: 34 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 97,5
    (medelvärde: 182,4) * statistik från 2017
Startdatum: - Stockholm
(Läs mer) Öppet hus
2020-05-06
 Fordons- och transportprogrammet, MC

Om utbildningen

Har du ett brinnande intresse för motorcyklar och drömmer om att kombinera intresset med plugget? Då är MC-teknik något för dig! MC-teknik är en inriktning på Fordons- och transportprogrammet.

Motorcyklar är riktiga glädjefordon och allt fler väljer att lämna in hojen på verkstad för service och reparation. Många ser fordonet som sin allra käraste ägodel – därför har MC-teknikern/mekanikern ett (minst sagt) ansvarsfullt jobb. Det gäller att vara noggrann och försiktig.

Intresse, passion och kunskap är vad som leder till drömjobbet. Och branschen skriker just nu efter fler duktiga, utbildade MC-tekniker. Du som vill jobba som MC-tekniker har goda möjligheter till jobb efter gymnasiet.

Så går utbildningen till

På Yrkesplugget får du lära dig allt från grunden – i din framtida yrkesroll kommer du att arbeta med hela fordonet, och då gäller det att träna. Vi kommer gå igenom allt från att byta däck till att plocka isär och sätta ihop hela cykeln: bränslesystemet, motorn, bromsar, framgaffeln… Ja, listan kan göras lång och det är många små komponenter. Efter avslutad utbildning vågar vi faktiskt säga att du blir komplett som mekaniker.

Många ämnen läser du gemensamt med gänget som valt personbilsteknik. Under årskurs två kan du även välja kurser för att bli behörig till högskola och universitet, via så kallat individuellt val.

Under årskurs tre läser du till största delen dina fördjupningskurser och du får då specialkunskap för MC vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

En stor del av din utbildning består av yrkespraktik. Praktikdelen kallas APL, arbetsplatsförlagt lärande och innebär att du följer en utbildad handledare på en riktig arbetsplats. Det är både viktigt och roligt att få träna i den miljö du senare kommer att arbeta i.

Din första APL börjar andra terminen i årskurs två (efter påsk). Då är du ute på praktik tre dagar i veckan och i skolan två dagar i veckan under resten av läsåret. I årskurs tre praktiserar du tre dagar i veckan under hela läsåret. Yrkesplugget följer regelbundet upp så att du får med dig de kunskaper och moment du behöver från praktikplatsen, så att du når dina kurs- och utbildningsmål.

Din yrkespraktik är lite som en provanställning – här får du knyta kontakt med arbetsgivare och möjligheten att bli en i gänget (och därmed få chans till anställning efter studenten). Yrkesplugget uppmuntrar till att göra fler praktikperioder på samma arbetsplats.

Bra att veta

MC-teknik är ett nischat yrke och kräver att du visar framfötterna. Det är nödvändigt att du engagerar dig i din utbildning så att du får med dig motorkunskaperna från skolan. För att trivas i branschen är du tekniskt intresserad, tycker om att ta ansvar och gillar att hjälpa andra – MC-teknikern har en nära kontakt och dialog med kunden.

Som utbildad MC-tekniker kan du även arbeta med exempelvis båtmotorer eller andra småmotorer. Helt enkelt service av alla slags motorer på företag, verkstäder samt för de större motormärkena.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, MC, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, MC

Som boende i samma kommun som Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm söker du till programmet via Gymnasieantagningen Stockholms län. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 4404, 102 68 STOCKHOLM
Telefon: 08-58 00 80 00
E-post: gyantagningen@storsthlm.se

Reportage

Möt elever på Yrkesplugget i Bromma

Möt elever på Yrkesplugget i Bromma

Läs mer Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm

Möt eleverna William, Julia och Nima som berättar hur det är att läsa på Yrkesplugget i Bromma, Stockholm. 


Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, MC så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm

Yrkesplugget Bromma

Yrkesplugget i Bromma, Stockholm vill få dig som elev att växa som individ och förbereda dig för ett kommande yrkesliv. Sociala, kommunikativa kompetenser och entreprenörsanda är viktiga egenskaper och skolans mål är att hjälpa dig att utveckla dessa under din...


Läs mer om Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

 Visa telefonnummer
yrkesplugget.se Utbildningens hemsida

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, MC från Yrkesplugget gymnasieskola Stockholm, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag vill börja / byta till Yrkesplugget
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Reportage
Möt elever på Yrkesplugget i Bromma

Möt eleverna William, Julia och Nima som berättar hur det är att läsa på Yrkesplugget i Bromma, Stockholm. 

Läs mer

Du kanske också är intresserad av: