Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hantverksprogrammet
Inga recensioner än

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Utbilda dig till frisör på Yrkesgymnasiet Västerås

Lockas du av att göra små och stora klipp? Drömmer du om att skapa enastående looks? Att starta nya trender? Och dessutom göra business på ditt hantverk? Då kan frisöryrket vara något för dig. På Yrkesgymnasiet Västerås får du möjlighet att vara kreativ och arbeta med dina händer.

Inriktning frisör

Här lär du dig att klippa, permanenta, färga och vårda hår. Du får även kunskaper om mode, färgval, trender och stil. Under ditt första år på programmet är undervisningen främst inriktad på hårvård, i årskurs 2 ökas svårighetsgraden och under årskurs 3 fördjupar du dina yrkeskunskaper. De frisörtekniska ämnena är både teoretiska och praktiska. På din praktik (APL), som du har mer än halva utbildningstiden, får du genomföra riktiga kundbehandlingar och på så sätt lära dig frisörshantverket genom att jobba. Under utbildningen övar du dig också att kunna bemöta kunder på ett professionellt sätt.

Efter gymnasiet

För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.

Utbildningsresa

Du och dina kurskamrater får tillsammans resa till en storstad i Europa. Målet med resan är att se på den europeiska marknaden och spegla dina erfarenheter på den internationella frisörscenen.

Högskolebehörighet

Välj Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt utöka din studieplan med Engelska 6 så får du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.
Yrkesgymnasiet Västerås
Kopparbergsvägen 25
72213 Västerås

Välkommen till Yrkesgymnasiet Västerås!

”Det bästa med Yrkesgymnasiet är den fartfyllda praktiken där du lär dig något nytt varje dag. Upplägget på utbildningen gör att tre år bara svischar förbi.” – Elias Corlin, Bygg- och anläggningsprogrammet Yrkesgymnasiet Västerås är den lilla skolan mitt i näringslivet....

Läs mer om Yrkesgymnasiet Västerås och visa alla program.

Sponsrad