Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Yrkesgymnasiet Umeå
Programinformation
Umeå
Hantverksprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-03
2023-04-27

Om utbildningen

Hantverksprogrammet – för dig som drömmer om en karriär som frisör

Vill du läsa till frisör på gymnasiet? Välj då Hantverksprogrammet med inriktning Frisör, barberare och hår- och makeupstylist på Yrkesgymnasiet Umeå. Här får du klippa, färga och styla hår och låta kreativiteten flöda. 

Utbildningen till frisör

På programmet får du lära dig att klippa, färga, permanenta och vårda hår. Utbildningen ger dig också kunskap om trender, mode, stil och färgval. Under det första året på programmet ligger fokus på hårvård, varpå svårighetsgraden ökar under år två. Under det tredje och sista året får du fördjupa dina yrkeskunskaper. De frisörtekniska ämnena du studerar är såväl teoretiska som praktiska. På din praktik, som omfattar mer än halva gymnasietiden, får du genomföra riktiga behandlingar på kunder, vilket gör att du lär du dig yrket genom praktiskt arbete och får träna på kundbemötande. Dessutom är praktiken ett ypperligt tillfälle att knyta värdefulla kontakter inför stundande arbetsliv.

Resa under utbildningen

På programmet får du tillsammans med dina kurskamrater resa till en storstad i Europa. Målet med resan är att du ska få kunskap om den europeiska marknaden och spegla dina egna erfarenheter på den internationella frisörscenen.

Gesällprov för att bli frisör

För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör. 

Högskolebehörighet

Välj Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt utöka din studieplan med Engelska 6 så får du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Västerbottens län. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 922 81 Vindeln
Telefon: 0933-140 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@vindeln.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesgymnasiet Umeå

Yrkesgymnasiet Umeå – ett av Sveriges främsta!

“Jag valde Yrkesgymnasiet för att jag vill bli frisör, och det finns goda chanser att bli bra på det tack vare att vi har så mycket praktik.” – Linda Gideonsson, Hantverksprogrammet Yrkesgymnasiet Umeå tar inte bara hand om sina elever. Skolan individualiserar,...


Läs mer om Yrkesgymnasiet Umeå och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesgymnasiet Umeå

Järnvägsallén 24
903 28 Umeå

 Visa telefonnummer
yrkesgymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist från Yrkesgymnasiet Umeå, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Boka ett digitalt möte med Yrkesgymnasiet Umeå
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information