Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Är du kreativ? Gillar du att göra makeovers och skapa enastående looks? Vill du ha ett praktiskt och socialt yrke? Då är Hantverksprogrammet med inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist rätt val för dig. 

Här lär du dig klippa, färga och styla hår. Du får öva på olika behandlingar och bli ett med de verktyg som krävs av en duktig frisör, barberare eller hår- och makeupstylist. Utöver hantverket övar du också på allt från kundbemötande och social kompetens till entreprenörskap. 

Mer än 50 % på en arbetsplats 

Yrkesgymnasiet är övertygade om att man lär sig bäst genom att jobba. Därför får du vara lärling på en arbetsplats mer än halva gymnasietiden. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL) och är ett grymt sätt att lära dig yrket, få in en fot i branschen och knyta kontakter. 

Efter gymnasiet 

Du är direkt anställningsbar efter studenten. För att få gesällbrev – ett hedervärt bevis på din yrkesskicklighet – behöver du avlägga ett gesällprov. En frisör kan avlägga provet efter 4 000 timmars utbildnings- och arbetstid, en barberare efter 1 500 timmar och en makeupstylist efter 2 000 timmar. 

Utbildningsresa 

Tillsammans med dina kurskamrater får du åka på en utbildningsresa i Europa. Målet är att utforska den europeiska marknaden och jämföra dina erfarenheter med den internationella frisörscenen. 

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Umeå

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Västerbottens län. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 922 81 Vindeln
Telefon: 0933-140 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@vindeln.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkesgymnasiet Umeå
Järnvägsallén 24
903 28 Umeå

Välkommen till Yrkesgymnasiet! 

Yrkesgymnasiet är skolan som utbildar morgondagens yrkesproffs. Genom ett effektivt upplägg där du dels är lärling på en arbetsplats, dels får yrkesanpassad undervisning i skolan får du alla förutsättningar för ett framgångsrikt yrkesliv – och det fort. Hela 9 av...

Läs mer om Yrkesgymnasiet Umeå och visa alla program.

Sponsrad