El- och energiprogrammet, Elteknik

Yrkesgymnasiet Skellefteå
Programinformation
Skellefteå
El- och energiprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-17

Om utbildningen

Utbilda dig till elektriker på Yrkesgymnasiet Skellefteå

El- och energiprogrammet passar dig som gillar teknik, variation och att ha många valmöjligheter. I branschen kan du jobba med data-, TV- och eldistributionsnät, elanläggningar eller specialisera dig på larm och hissar.

Internationell utbildning med säkerhetstänk

På El- och energiprogrammet lär du dig bli en medveten och professionell elektriker. Du får bland annat kunskap om vilka verktyg och material som är bäst att använda i specifika situationer, samt om planering och utvärdering av arbetet. Under utbildningen får du också undervisning i teknologi och arbetsmiljö även ur ett internationellt perspektiv, vilket gör att du kan jobba över i princip hela världen efter gymnasiet. Detta då svensk utbildning anses innefatta ett högt säkerhetstänk. Du får också träna upp din kreativitet, serviceförmåga, entreprenörskap och att kunna jobba i och leda olika projekt.

Körkort

Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på El- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.

Jobb som lärling

Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng, vilket innebär:

  • Lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena
  • Godkänt gymnasiearbete
  • Godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation)

Möjliga framtida yrken

På El- och energiprogrammet blir du förberedd för jobb som elektriker inom eldistribution eller installation. Du kan också jobba som larmtekniker, hisstekniker och nätverkstekniker.

Högskolebehörighet

Om du väljer Svenska 2 och Svenska 3 i ditt individuella val och utökar din studieplan genom att läsa Engelska 6 får du grundläggande behörighet till högskola.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Västerbottens län. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: 922 81 Vindeln
Telefon: 0933-140 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@vindeln.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesgymnasiet Skellefteå

Yrkesgymnasiet Skellefteå – ett av Sveriges främsta yrkesgymnasium

“Det bästa med Yrkesgymnasiet är att det är en liten skola med bra gemenskap där du lär känna alla.” – Ella Johansson, Hantverksprogrammet Yrkesgymnasiet Skellefteå är en liten skola där alla elever blir sedda och uppmuntrade. Målet med skolan är att...


Läs mer om Yrkesgymnasiet Skellefteå och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesgymnasiet Skellefteå

Risbergsgatan 4
931 36 Skellefteå

 Visa telefonnummer
yrkesgymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Yrkesgymnasiet Skellefteå, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Boka ett digitalt möte med Yrkesgymnasiet Skellefteå
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information