Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Elteknik

Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Bli elektriker på Yrkesgymnasiet Skarpnäck!

Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Får du kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter och teknik? I så fall är Yrkesgymnasiets El- och energiprogram något för dig.

Bli elektriker 

På El- och energiprogrammet får du alla förutsättningar för att bli en medveten och professionell elektriker. Skolan ger dig träning i att göra självständiga val gällande bland annat material och verktyg när du utför ett jobb. Du får även kunskap i att planera och utvärdera arbeten. Dessutom får du kännedom om hur teknologi och arbetsmiljö fungerar internationellt, vilket ger dig möjligheter att kunna jobba nästan var som helst i världen. Detta eftersom svensk utbildning förknippas med ett högt säkerhetstänkande. Under utbildningen får du också träna upp din kreativitet, serviceförmåga, entreprenörskap samt att både leda och arbeta i projekt.

Körkort

Eftersom B-körkort i princip är ett krav för de flesta jobb inom branschen erbjuder Yrkesgymnasiet samtliga elever på El- och energiprogrammet ett startpaket för att ta körkort.

Lärling

Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng vilket innebär:

  • Lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena
  • Godkänt gymnasiearbete
  • Godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation)

Elektriker efter gymnasiet

Först och främst ger utbildningen dig kunskap och förberedelser för att bli elektriker inom installation eller eldistribution. Du kan också arbeta som bland annat larmtekniker, nätverkstekniker och hisstekniker.

Högskolebehörighet

Genom att välja att läsa Svenska 2 och Svenska 3 inom ditt individuella val samt byta ut en programfördjupning mot Engelska 6 uppnår du grundläggande högskolebehörighet.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.
Yrkesgymnasiet Skarpnäck
Flygfältsgatan 11
128 30 Stockholm

Välkommen till Yrkesgymnasiet Skarpnäck!

”Det bästa med YG är gemenskapen mellan alla som går här och alla snälla lärare som är riktigt bra på att lära ut. Sedan gillar jag också att lokalerna är väldigt fina.” – Sebastian Valtin, Bygg- och anläggningsprogrammet Yrkesgymnasiet Skarpnäck är...

Läs mer om Yrkesgymnasiet Skarpnäck och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
4/5
Karl
21 apr 2021
Nöjd elev

Seriös skola som vill hjälpa dig, det är mycket praktik vilket är bra för man får komma ut i arbetslivet direkt! Alla ämnen är kopplade till programmet vilket gör skolan roligare!

5/5
Kaan
21 apr 2021
Jättebra skola

Jättebra skola, jag som inte är så bra på att plugga ser möjligheter i denhär skolan. Jag hade rekommenderat den till alla.

Sponsrad